Kalousek národu: Nepochopili jste mě. Takže takto...

07.05.2011 13:21

Důchodová reforma není to, co by mělo rozbít vládní koalici. Pro ParlamentníListy.cz to uvedl Ministr Kalousek. Reagoval tak na nedávné prohlášení Věcí veřejných, že budou trvat na vzniku státního penzijního fondu, který bude vkladatelům garantovat, že nepřijdou o své peníze. Podle Kalouska taková záruka samozřejmě existuje, jen nebyla pochopena. A to jak Věcmi veřejnými, tak veřejností.

Kalousek národu: Nepochopili jste mě. Takže takto...

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

„Koaliční dohoda platí, kdyby neplatila, tak neplatí ani koalice. A v koaliční dohodě jsme se shodli i na důchodové reformě. A v dohodě žádný státem garantovaný fond není a žádný státem garantovaný fond ani z logiky věci být nemůže," prohlásil pro ParlamentníListy.cz Kalousek.

Podle něj může být jen velmi konzervativní investiční strategie, kde si občané budou moci nakupovat státní dluhopisy „a v těch dluhopisech svým způsobem garance je". „A to byl návrh od samého počátku, to nebyl žádný dodatečný požadavek. A já se skoro obávám, že tady koaliční partner (VV) možná pozdě pochopil, v čem je brzda a pojistka důchodové reformy. A když to pochopil, tak se mu snáze ustupovalo ze svých požadavků na státem garantovaný fond," začal Kalosek vysvětlovat.

Krach penzijní společnosti vklady neohrozí

„A pokud to dost dobře nechápal ani koaliční partner, tak je asi mojí vinou, že jsme to nevysvětlili včas ani veřejnosti, tudíž to budu dohánět. Tou hlavní pojistkou bezpečnosti vkladu v druhém pilíři důchodové reformy, tedy v soukromém spoření je, důsledné oddělení majetku akcionářů od vkladů těch, kteří spoří. Včetně toho, že ty vklady nebudou podléhat konkurzní podstatě," prohlásil ministr financí.

„Jinými slovy, pokud by ta penzijní společnost zkrachovala, což nepředpokládám, ale samozřejmě se to může stát, tak je znehodnocen pouze majetek akcionářů. Ale ty vklady sami po sobě znehodnoceny nejsou a přebírá je jenom jiná společnost, která je licencovaná," popsal mechanismus jištění vkladů ministr.

„Čili při krachu společnosti v tom druhém pilíři se nikdo nemusí bát o hodnotu svých vkladů. To je alfa a omega druhého pilíře. Mně to přišlo tak samozřejmé, tak logické, že jsem to ani moc nezdůrazňoval. Tak z tohoto hlediska se budu velmi snažit zesílit osvětu a vysvětlovat?" dodal Kalousek omluvně.

Stát dá více bezdětným

Ten reagoval i na druhou častou výtku směrem k penzijní reformě. Tu zjednodušeně shrnul pro ParlamentníListy.cz sociolog a publicista Jan Keller. „Přišel ministr Kalousek s návrhem, že ten kdo si do toho třetího penzijního pilíře nebude ukládat alespoň tři stovky, tak od státu nedostane ani korunu. Největší příspěvek pak od státu dostane ten, kdo si bude ukládat více jak tisícovku," popsal Keller.

A pokračoval: „Typický příklad: Jestliže si nepořídím žádné dítě, tak ušetřím tři miliony korun, které si mohu nacpat do soukromého penzijního fondu, pokud jsem dostatečně naivní. A nebo si mohu ukládat na už existující penzijní spoření a protože si tam mohu ukládat více jak tisícikorunu, tak mi stát ještě dá další prostředky," vysvětlil Keller „výhodu" bezdětnosti.

„Ale jestliže vychovávám dvě děti, tak si tam tisícovku a víc dávat nemohu a dám-li tam méně jak tři stovky tak nedostanu od státu nic. Čili stát preferuje bohaté a bezdětné na úkor těch, kteří pracují a ještě vychovávají budoucí plátce do důchodového systému," shrnul sociolog.

Čtěte také: Profesor Keller: Čím víc dětí máte, tím chudší umřete

Děti jsou penzijním fondem rodičů

„To je velmi zjednodušený pohled," odmítl Kalousek popsaný problém. „Nicméně ten třetí pilíř důchodové reformy je ryze komerční věc. Tam si buď spoříte, nebo nespoříte a stát vám dává příspěvek, který vás ke spoření motivuje. Samozřejmě, kdo má hodně dětí, tak může spořit zřejmě mnohem méně. Zase má ale neskonale větší šanci, že až bude starý a bezmocný, tak ho ty děti budou držet," doplnil ministr financí.

Já mám třiaosmdesátiletou maminku a kdyby mě neměla, byla by na tom o něco hůře. Jsem svým způsobem pro ní také trošku penzijní fond. A zdůrazňuji, že to pokládám za naprosto správné, protože kdyby tady žila do sta, tak jí stejně nevrátím to, co všechno pro mě udělala ona. Prostě ta solidarita v rodině musí fungovat" uzavřel Miroslav Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…