Fuksa: Česká potravinářská inspekce funguje efektivněji než v Německu
05.06.2011 12:22
Už je to měsíc, co se v Německu začala šířit nebezpečná střevní bakterie E. Coli. V Otázkách Václava Moravce o tom hovořili hlavní hygienik ČR Michael Vít, ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) a bývalá ředitelka Mikrobiologického ústavu AV ČR Blanka Říhová.
Ministr Fuksa připomněl, že Česká státní zemědělská potravinářská inspekce udělala 250 odběrů podezřelé zeleniny v době největších obav. Zastal se českého centrálního kontrolního systému, je prý mnohem efektivnější než německý a reaguje mnohem rychleji.
„Problém je v tom, že Němci přesně neví, co je zdroj nákazy," dodal Fuksa.
Říhová: Rychlé uvolnění informace byla zásadní chyba
S tím souhlasila i Blanka Říhová. Zdůraznila, že se člověk může nakazit kdekoliv, například jen dotykem.
„Zásadní chyba bylo rychlé uvolnění informace. To bylo nezodpovědné. Jako mikrobiolog si myslím, že by mělo být známo nejdříve místo nákazy," myslí si Říhová.
„To, že ženy daleko víc konzumují zeleninu a saláty potvrzuje jednu z hypotéz, že zdrojem nákazy je čerstvá zelenina. Na konkrétní výsledek si musíme počkat," vysvětlil hygienik Vít.