Paroubek: Chalupa je nejslušnější člověk ve vládě, ale měl by odstoupit

05.06.2011 21:47

Debata v Otázkách Václava Moravce se stočila ke kauze ProMoPro a ohroženým investicím tří pražských městských částí ve firmě Key Investments. Hosté mluvili také o návrhu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) vzít velkoměstům pět miliard korun a přerozdělit je mezi menší města a obce.

Paroubek: Chalupa je nejslušnější člověk ve vládě, ale měl by odstoupit

Praha 6, 10 a 13 vložily do společnosti dohromady 600 milionů. Část peněz se vrátila, zbytek je nejspíš ztracený. Chalupa byl do ledna 2011 starostou Prahy 6. Funkce se vzdal poté, co se stal ministrem životního prostředí.

Chalupa by měl odstoupit, i když je to nejslušnější člověk ve vládě

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) předpokládá, že uložené finanční prostředky budou těžce vymahatelné.

Jiří Paroubek (ČSSD) volá po tom, aby podezřelí ministři Alexandr Vondra a Tomáš Chalupa (oba ODS) odešli. Dodal, že Chalupa přesto patří k nejslušnějším lidem ve vládě.

Karolínu Peake (VV) překvapilo, že TOP 09 už netlačí na odchod ministra Vondry.

„Za sebe i pražskou ODS chci říct, že všechny okolnosti, za jakých byly smlouvy uzavřeny, budou prošetřeny. Do konce měsíce by mělo být jasno," slíbil Svoboda

Kalousek měl přerozdělit financování měst už dávno

Paroubek potvrdil, že menší města potřebují finanční pomoc. „Ministr financí Kalousek mohl udělat organičtější změnu rozpočtového určení daní už v letech 2002 až 2005, když byl Předsedou rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny," myslí si.

„Rozložení peněz v čase by bylo lepší. Pokud by to bylo z hodiny na hodinu, museli bychom Pražanům něco vzít, například zdražit jízdné," vysvětlil Svoboda.

Moderátor Moravec namítl, že k tomu už došlo. V Praze dojde od prázdnin ke zdražení jízdenek. Svoboda to obhájil s tím, že v Praze je 800 tisíc lidí s kartou OpenCard, kterým se jízdné nezdraží.

Související:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

7:10 Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

Umělec David Černý se v debatě o svém nejnovějším díle „motýlů“, visících nad pražskými ulicemi, dov…