Nečas k požadavkům VV: Těžko lze očekávat, že změníme názor

07.06.2011 16:31

Prohlášení Věcí veřejných, že při nesplnění jejich podmínek do konce června odejdou z vlády, nechalo ODS v klidu. Její předseda Petr Nečas to vzal na vědomí a dodal, že od jeho strany nelze očekávat nějakou změnu názorů. Ne zcela chápeme, co má být součástí dodatku ke koaliční smlouvě, který VV požadují, dodal premiér.

Nečas k požadavkům VV: Těžko lze očekávat, že změníme názor

Zcela v klidu přijalo vedení nejsilnější vládní strany prohlášení Věcí veřejných, že pokud do konce června nesplní koalice jejich požadavky. „Těžko lze očekávat, že budeme dnes říkat něco jiného než v neděli, nebo minulý týden. Prezentujeme se konzistentními názory a postoji," uvedl Petr Nečas v reakci na podmínky koaličního partnera. Zda to ale znamená odmítnutí personálních změn ve vládě, však neupřesnil.

Ten požaduje dodatek koaliční smlouvy a také to, aby vláda sama požádala sněmovnu o důvěru nejlépe spojením s hlasováním o zrušení akcií na doručitele. „Ne zcela chápeme, co má být součástí dodatku. Ale rádi si to při nejbližším jednání vyslechneme," uvedl šéf občanských demokratů. Svolání K9 je ale závislé na jednání ve sněmovně, ve středu zasedá vláda, takže premiér předběžně počítá se setkáním koaličních špiček ve čtvrtek.

Sledujeme Téma Vládní krize

Předseda ODS bere koaličního partnera vážně

Premiér považuje za důležité, že se během červnové schůze projednají ve sněmovně všechny předkládané reformní zákony. „Koaliční partnery beru vždy vážně, i když ne vždy si za své výroky vážnost zaslouží," komentoval předseda vlády počínání Věcí veřejných.

Nečas nemá problém s požadavkem Věcí veřejných na hlasování o důvěře vládě. Jen je podle něj třeba prodiskutovat, zda ze tří možných variant je nejvýhodnější vyvolání klasická schůze s hlasováním o důvěře vládě, nebo spojení nějakého zákonu s hlasováním o důvěře, případně politická deklarace, že vláda nebude pokračovat, když nebudou splněny reformní zákony.

S akciemi na doručitele se musí opatrně

Opatrnější už je při hodnocení další z podmínek VV o zrušení akcií na doručitele, což by nejmenší vládní strana nejraději spojila s hlasováním o důvěře. „Jsme připraveni o tom jednat a naleznout řešení. Ale je třeba mít na paměti, že těsně před volbami v minulém roce byl přijat zákon, který jsme pak museli urychleně měnit," připomněl Nečas.

K věci:

Véčka dnes vládu neopustí. Nečas ale dostal poslední ultimátum 

Soudný den vlády. Dnes ve 14:01 může skončit 

Silná slova Véček jsou jen naoko. Škárka popsal jejich strategii 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…