Podpora stavebního spoření má být menší. Poslanci rozhodli

07.06.2011 17:44

Poslanci se opět neshodli na tom, jak by měla vypadat podpora stavbního spoření. Zatímco opozice chtěla dnes ve sněmovně zabránit tomu, aby se opětovně omezila podpora stavebního spoření, nestalo se tak. Státní podpora zřejmě klesne na nejvýše dva tisíce korun ročně pro nové i existující smlouvy - zdaňovat se budou také úroky z vkladu. Tuto úpravu totiž schválili poslanci.

Podpora stavebního spoření má být menší. Poslanci rozhodli

Opozice omezení státní podpory stavebního spoření v dolní komoře kritizovala. Proto se pokusila dnes normu zamítnout. Neúspěšně. Stát ale namítá, že se tím ušetří chce čtyři až šest miliard korun.

Závěrečné schvalování se uskuteční na některé další schůzi sněmovny. Nyní by měl předlohu posoudit rozpočtový výbor. 

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na obhajobu uvedl, že sněmovna již jednou obdobný návrh schválila, Ústavní soud jej však kvůli některým pasážím zrušil. Vadilo mu především, že návrh byl schválen ve stavu legislativní nouze a že zaváděl padesátiprocentní srážkovou daň na státní podporu za minulý rok.

 "Proto vláda předkládá tuto novelu znovu a vypouští onu dle výroku ústavních soudců ústavně nekonformní srážkovou padesátiprocentní daň," uvedl Kalousek.
    

Nově má platit, že státní příspěvek bude představovat deset procent místo dosavadních 15 procent z naspořené částky. Maximálním limitem pro jeho výpočet bude částka 20.000 korun, takže nepřekročí 2000 korun. Nově se budou zdaňovat připsané úroky, samotná státní podpora se zdaňovat nebude.

Ze sociálně demokratických poslanců vystoupil za sněmovním pultíkem například poslanec ČSSD Alfréd Michalík. Uvedl, že vláda staví reformy tak, že je zaplatí pouze občané.

"Je tu vidět přístup vlády. Pošle složenky našim babičkám a říká zaplať za Koženého, za Pitra. Toto je pouze mírná obdoba tohoto přístupu," podotkl Michalík.
    

Naopak poslanec Vladislav Vilímec z ODS postup vlády hájil. "Celkový objem podpory neúměrně zatěžuje státní rozpočet. Při zachování dosavadních podmínek by tento příspěvek znamenal do roku 2014 nejméně deset miliard korun ročně," dodal k tomu občansko demokratický poslanec.

Čtěte také:


    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…