Heger a Sokol k Diagu: Soudy nevycházejí z předpokladu, že jim někdo lže

08.06.2011 11:31

Ministr zdravotnictví Leoš Heger, ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotrys a také advokát Tomáš Sokol hájili poprvé společně před novináři kroky, které stát činí v případě kauzy Diag Human. Firma totiž zahájila velký útok na Česko a snaží se u soudů v zahraničí vymoci exekučními příkazy to, co jim přiřkli arbitři v roce 2008. V prozatím nepravomocném nálezu je totiž uvedeno, že stát musí firmě zaplatit přes deset miliard. Jenže Česká republika se odvolala.

Heger a Sokol k Diagu: Soudy nevycházejí z předpokladu, že jim někdo lže

To, co chtěly ParlamentníListy.cz včera slyšet ke kauze Diag Human od premiéra Petra Nečase, tedy vysvětlení k tomu, proč nechtěla ODS, aby se o případu hovořilo v Poslanecké sněmovně, si vzal dnes za své ministr zdravotnictví Leoš Heger. Zatímco Nečas na otázky naší redakce neodpovídal, Heger prolomil bariéru mlčení a v podstatě zopakoval k případu to, co již ParlamentníListy.cz jako jediné z médií v posledních dnech uváděly.

Jak Nečas mlčel a Štáva odpovídal:

Tedy to, že kauza není v Česku skončená, rozhodčí nález z roku 2008 není pravomocný, neboť tam rozhodce Květoslav Růžička nevyznačil právní moc a stát se tak může u zahraničních soudů exekucím ubránit.

Nároky firmy Diag Human přitom před nedávnem nepravomocně uznaly vídeňský a pařížský soud. Podle právního zástupce společnosti Jana Kalvody postupovaly na základě newyorské úmluvy o vzájemné vykonatelnosti rozhodčích nálezů. Diag Human považuje toto rozhodnutí za konečné, za stát se podle Kalvody odvolala neoprávněná osoba.

„Není možné z kroků firmy dovozovat, že se případ přesouvá do zahraničí. Nyní leží návrh na jmenování rozhodců u Městského soudu v Praze. Ten bude brzy projednávat jmenování arbitra Petra Kužela....Probíhají standardní přípravy na obranu státu a na odvolání," zmínil k tomu právník resortu zdravotnictví David Kotrys s tím, že ale spor vede za stát Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Kauza Diag Human od začátku:

Proč ale firma tvrdí, že jí vyhověly kvůli exekuci soudy v Paříži a ve Vídni? „Ty soudy konají na základě toho, co jim je předloženo a doloženo rozhodčí smlouvou. Ale nevycházejí z předpokladu, že by tam někdo přišel s rozhodnutím, které není pravomocné," poznamenal k tomu poradce ministra zdravotnictví, právník Tomáš Sokol.

Na tuto věc v několika minulých článcích poukazovaly právě ParlamentníListy.cz. Kdyby totiž rozhodce Růžička doložku právní moci na rozhodčí nález z roku 2008 vyznačil, byl by to nejspíše podvod. „Doložka právní moci podmínkou vykonatelnosti není," uvedl k zahraničním exekucím koneckonců pro ParlamentníListy.cz i právní zástupce Diag Human Jan Kalvoda. Přiznal tak nepřímo, že skutečně arbitráž není zcela ukončená.

Heger: Soudy vychází jen z toho, co je jim předloženo Diagem

„To, co se nyní děje, je velmi nestandardní situace. Vychází se mylně z toho, že co je soudům v zahraničí předloženo ze strany firmy Diag Human, tak je jasná, jednoznačná a hotová věc a soud s tím pak pracuje .Newyorská úmluva je ale postavena na jakési důvěře soudů," prohlásil k tomu na brífinku Heger.

Ministerstvo zdravotnictví podle něj soudí, že odpor státu bude ve Vídni a v Paříži úspěšný. "Snažíme se na to dobře připravit dát dohromady všechny materiály," zmínil dále Heger.

Podle něj je zapotřebí se zamyslet nad tím, proč se firma nedožaduje svého údajného práva u soudů v ČR, když i zde může podat návrh na zahájení exekuce. Odpověď je podle něj v tom, že firma postupuje nestandardním způsobem.

„Diag Human nyní dává vědět, že v Česku nemá důvěru v justici. Ale tato nedůvěra vznikla v roce 2008. Jakmile se stát odvolal, tak totiž pro firmu nastalo ono období nedůvěry," ironizoval Heger postoj bývalého majitel firmy Josefa Šťávy. Ten totiž včera zaslal médiím obsáhlý rozhovor, který vypadá, jakoby ho vedl sám se sebou. V rozhovoru mimo jiné obvinil některé vysoké státní úředníky a ministry z toho, že po něm žádali pro sebe úplatky ve formě provizí z částky, na níž se obě strany sporu dobrovolně a mimo arbitráž dohodnout.  

Šťáva také napsal, že byl on a jeho firma v Česku stále kriminalizován, a úředníci a poslanci manipulovali i s tím, který soud a kdo bude posuzovat jmenování rozhodců v přezkumném řízení.

Sledujeme kauzu Diag Human

Šťáva: Fišer chtěl pět procent za ukončení sporu

„Ministr Bohumil Fišer za mnou, například, dvakrát poslal prostředníka s písemným návrhem, že za tři a pak za pět procent vysouzené částky spor ukončí v můj prospěch. Ty smlouvy mám v archívu. Když jsem ho vyhodil, tak se svým poradcem Zdeňkem Koudelkou spor na rok zablokovali a přihráli miliony svým kamarádům v Brně za zfušované znalecké posudky a právní porady. A tenhle Koudelka se potom stal náměstkem Nejvyšší státní zástupkyně a teď se prý chce stát ústavním soudcem... Marie Součková mě zvala k sobě domů. Stanislav Gross si chtěl půjčovat peníze," uvedl v rozhovoru údajně sestaveném včera v Curychu podnikatel Šťáva.

Poslední vývoj:

Společnost vede s Českou republikou dlouholetý spor kvůli překaženému obchodu s krevní plazmou. Pohledávka podle Kalvody již vystoupala na více než deset miliard korun. Firma vede vede se státem arbitráž, nebo-li rozhodčí řízení ad hoc od roku 1996. Rozhodčí nález z roku 2008 podle firmy uznaly nedávno rakouský a francouzský soud. Představitelé státu ale řekli, že se proti verdiktům soudů hodlá odvolat, protože podle ní není arbitráž dosud ukončena. Česko nález nepovažuje za pravomocný, prý se proti němu řádně odvolalo. 
    

Ve Vídni byla již zabavena tři umělecká díla zapůjčená Českou republikou na výstavu, skončila v depozitním skladu soudu do definitivního rozhodnutí. Pařížské rozhodnutí směřovalo obecně proti majetku ČR. Josef Šťáva navíc v úterý uvedl, že Diag Human zažaloval ČR také ve Spojených státech, Velké Británii a dalších zemích Evropské unie.

Související:

Možná jste nečetli: 

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …