Poslanec Váňa emotivně cílil na "Drákulu" Nečase. Nemá prý starost o bříška lidí

09.06.2011 11:32

AKTUALIZOVÁNO: Poslanci se dnes v interpelacích obraceli na členy vlády. Ovšem ve sněmovně byl po celé dopoledne přítomen jen premiér Petr Nečas a ministr zdravotnictví Leoš Heger. Ostatní ministři se omluvili. Interpelace tak "odskákal“ jen Nečas. Dostal za celou vládu vyhubováno od sociálně demokratického poslance Miroslava Váni. Ten Nečasovu vládu v květnu nazval vládou upíří, i dnes podobně perlil. „Byla to typická vánovština“ podotkl k jeho slovům v odpovědi premiér, který si také nebyl jistý, zda je Váňa vůbec psychicky zdráv.

Poslanec Váňa emotivně cílil na "Drákulu" Nečase. Nemá prý starost o bříška lidí

Poslanci z opozice se dnes mohou vyřádit v debatách za sněmovním pultem. Na programu mají totiž pravidelné interpelace na ministry. Dopoledne písemné a odpoledne ústní.

Jako první interpeloval premiéra Petra Nečase sociálně demokratický poslanec Miroslav Váňa. A svůj proslov pojal jako rétorické a téměř slohové cvičení. Ovšem velmi patetické. Váňa přitom na Nečase citově zabarvenými slovy útočil již při posledních interpelacích 5. května.

„Jste předsedou upíří vlády a máte z toho radost, že jako upíři vysáváte peněženky našich rodin. Vaše vláda, pane premiére, s lidmi experimentuje. Míchá jim smrtící koktejl!," řekl mimo jiné v květnu premiérovi Váňa.

I dnes ale z jeho úst padala podobně „krvavá" slova. "Ty daně (nastavené vládou)  jsou jako krvavě zatnutá sekera. Tyto daně jsou zavrtány jako červotoči," řekl například poslanec, který svou interpaleci uvedl slovy, že bude na téma "procedury projednávání státního rozpočtu a souběžně na téma dopadů neuvážených - a to je velmi slušně a kulantně řečeno - vládních rozpočtových výdajových škrtů."

Ubližujete maminkám...

"Vy prostě, tato vláda ubližujete více početným rodinám. Vy ubližujete maminkám s dětmi. Ubližujete, protože většina rodin žije v takové situaci nejen, že počítá korunu ke koruně, nejen, že žije od výplaty k výplatě, ale nějaké takové vábení na krásné zahraniční dovolené u moře, tak na to už mnoho maminek slyšet nemůže. Prostě nemůže, jelikož na to nemá," burácel za sněmovním pultíkem Váňa.

Nečas si na svou odpověď nejprve vzal na pomoc ironii. Klidně odvětil, že "panu poslanci přeje pevné zdraví", neboť si všiml, že má úraz na ruce. „Pevně doufám, že poškozena je pouze ruka, že ten pád byl pouze na ruku, i když z obsahu vaší řeči si úplně jist nejsem, ale vycházím vždy z té lepší," poznamenal Nečas, což vyvolalo na tvářích přítomných poslanců úsměv. Váňu dále Nečas nazval fantomem a pak se vrátil k Váňovým minulým interpelacím z předchozích měsíců. Poslanec totiž namítal, že není dosud spokojen se žádnou premiérovou odpovědí a to zvláště tou, kterou zde za sněmovním pultem přednesl loni v listopadu, přesněji 15.11. 2010.

Související:

"Máme tady interpelaci fantoma. Je to poprvé v dějinách Poslanecké sněmovny, co projednáváme interpelaci fantoma, interpelaci, která není zaregistrována," reagoval na to Petr Nečas a mával dokumenty z Úřadu vlády, kde se to dá dokázat na evidenci.

"Není žádný údaj o tom, že by tato interpelace na Úřad vlády byla kdy doručena. Samozřejmě může to být šotek-záškodník, který ztratil zlovolně interpelaci pana poslance Váni, který je součástí samozřejmě protiváňovské politiky této vlády v čele s premiérem Nečasem," podotkl také předseda vlády.

"Parlamentní rozprava by neměla být science fictions," uvedl na konec svého obsáhlého ekonomického rozboru a také k plánům vlády Nečas.

Je prý rád, že Nečas se stará o jeho hlavu

Poslanci z koalice pak Váňovo vystoupení označili jako dlouhé a trapné, a přitom podle nich jindy bylo vtipné, ale dnes prý tomu tak není. "Ten dnešní projev, možná i ty poslední dobou přednesené projevy jsou jako vždy dlouhé, jsou někdy trapné, někdy hloupé, ale bohužel už nejsou vtipné, což mě velice mrzí. A musím bohužel konstatovat, že to je smutný posun ve vaší politické kariéře," vpálil do očí Váňovi poslanec z ODS Jan Bauer. 

Váňa na to reagoval tím, že on taky skromně a trpělivě naslouchá každému kolegovi. „Také si ledaccos o tom vystoupení mohu myslet. Já se ale na vás pane kolego nezlobím, jste poměrně hezký člověk," řekl pravicovému politikovi.

„Těší mne, že pan premiér má starost o mou hlavu, ale že pan premiér už nemá starost o bříška jiných lidí, to už neřeší," opáčil pak Váňa Nečasovi po jeho vysvětlení týkající se ekonomických peripetií rozpočtu a refomních záměrů vlády.  

Nečas měl prý na mysli poslancovo pozadí

Jenže premiérovi se tato slova nelíbila a odvětil, že neměl na mysli - když zmiňoval poslancovo zdraví - poslancovu hlavu, ale něco jiné. "Když já Vás vidím vždy zblízka jen zezadu a to dominuje jiná část Vašeho těla," konstatoval s úsměvem na rtech vůči poněkud korpulentnějšímu poslancovi Nečas.

Sobotka si rýpnul kvůli Diagu. Také chce, aby vláda řešila Fejka

Interpelace nebyly živeny jen duem Váňa vs. Nečas. Vládu kromě jiných sepsul také předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Zmínil, že je ostudou, když státní České dráhy zaměstnávají jako ombudsmana Petra Fejka, který je placen přímo královsky. Základní plat má totiž kromě odměn stanoven na 250 tisíc měsíčně.

„ČD jsou dotovány z rozpočtu, proto tady, pane premiére, je prostor pro vaši odvahu...Je to výsměch české vlády veřejnosti, která je přesvědčená, že si má právě vláda utáhnout opasky, ale tady taková situace není," podotkl Sobotka s tím, že Fejk má dvojnásobek platu veřejného ochránce práv (ombudsmana), pětinásobek mzdy, když řídil pražskou zoologickou zahradu a víc než guvernér České národní banky. "Je to opravdu věc, kterou se bude muset pan ministr dopravy na můj pokyn zabývat," konstatoval k tomu Nečas.

Sobotku také rozlítila situace kolem Diag Human. Opět ostrý šíp vystřelil vůči nynějšímu řediteli Šumavského národního parku Janu Stráskému, jež před lety jako ministr zdravotnictví podepsal kvůli Diagu rozhodčí doložku a proto je nyní situace kolem tohoto sporu dlouhá léta neřešitelná. Sobotkovi prý také nejde do hlavy, že právě ministr zahraničí Karel Schwarzenberg není o kauze spravován, neboť by prý tak hloupě nemohl jít na ruku druhé straně sporu, tedy firmě Diag Human. „Vydává defétistická prohlášení, která pak jdou na ruku druhé straně," dodal Sobotka k Schwarzenbergovi. Stráského by pak podle něj měl Nečas odvolat.

Co také řekl Miroslav Váňa:

"Pane premiére, smutné je to, že vaše předchůdkyně vyrobila průvan v peněžence státu, čili snížila příjmy státního rozpočtu o 90 mld. a teď tam ty peníze chce přivést z kapes, z rozpočtů, z peněženek širokých mas, široké veřejnosti, lidí práce a teď chce trestat ty, kteří to vůbec nezavinili. A proto je vláda připravena dělat velmi tvrdé a kruté škrty ve výdajích státního rozpočtu. Proto vláda je připravena privatizovat penze, privatizovat zdravotnictví, privatizovat školství, privatizovat veřejné služby. Plošné škrty ve výdajích prostě rabují peněženky, lidí. Rabují peněženky lidí! Dusí výdaje rozpočtů rodin."  

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…