Poslanci budou jednat o třetím odboji a části zdravotní reformy

10.06.2011 7:03

Poslanecká sněmovna by v pátek měla projednávat druhé čtení novely, která umožňuje zavedení standardů zdravotní péče. Na programu je i druhé čtení zákona o protikomunistickém odboji. Informuje ČTK.

Poslanci budou jednat o třetím odboji a části zdravotní reformy

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění počítá například s tím, že pacienti budou za den hospitalizace v nemocnici platit 100 korun místo současných 60. Kromě toho ruší zákaz připlácení na lepší péči, pro pacienty se však zatím nic nezmění. Nejprve totiž bude nutné vymezit standard hrazený z veřejného zdravotního pojištění a nadstandard, na který se bude moci pacient připojistit, případně zaplatí hotově.

Poslanci budou moci k novele načíst pozměňovací návrhy. Například zdravotní výbor navrhl, aby pacienti platili 30 korun za celý recept, nikoliv za položku na receptu, jak je tomu nyní. Dále by si lidé hradili ze svého léky do 50 korun. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) původně navrhoval, aby si pacienti platili i amalgámové plomby. Proti se však postavily VV. Koaliční špičky se poté shodly, že tyto nejlevnější plomby budou i nadále hrazené.

Bojovníci proti komunismu se dočkají ocenění

Nový zákon o třetím odboji by umožnil, aby jeho účastníci získali ocenění 100.000 korun, pozůstalí po nich pak poloviční částku. V případě, že by měli odbojáři podprůměrný důchod, byl by jim podle předlohy dorovnán na průměrný.

Návrh vymezuje lidi, na které by se nevztahoval. Překážkou by bylo například jejich zaměstnání u bezpečnostních složek, členství v komunistické straně či v Lidových milicích.

Účastníci třetího odboje by osvědčením mohli získat postavení válečných veteránů stejně jako ti, kteří bojovali proti nacismu za druhé světové války a nebyli vojáci. Tím by jim vznikl nárok na některé výhody, například ve zdravotní a sociální péči. Samotná Konfederace politických vězňů chce však pouze legalizaci a morální uznání protikomunistického odboje. Proti zákonu vystupuje komunistická strana. Nesouhlasí s ním i ČSSD.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…