Do dozorčí rady ČEZ se dostávají lidé bez znalostí v energetice

11.06.2011 15:38

Do dozorčí rady ČEZ se dostali tři noví členové. Podle zjištění LN se jedná o politické spojence premiéra Petra Nečase (ODS), ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), exministra obrany Martina Bartáka (ODS) nebo Jaroslava Tvrdíka (ČSSD). Žádný z nich není odborníkem na energetiku.

Do dozorčí rady ČEZ se dostávají lidé bez znalostí v energetice

Jedním z nových členů je Ján Dzvoník. Začínal jako náměstek ministra obrany Jaroslava Tvrdíka, odkud přešel do funkce šéfa dozorčí rady ČSA. Tam ho dosadil tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD). LN připomíná, že Dzvoník v roce 2006 nejspíš schvaloval bonusový program pro šéfy ČSA. Odcházející manažeři dostali zlaté padáky za celkem 120 milionů korun.

Kalousek: Moji kandidáti jsou zkušení státní zaměstnanci

„Pan Dzvoník je dlouholetý zkušený státní zaměstnanec z rozpočtové sféry a potom je velmi úspěšný předseda dozorčí rady Mero," odůvodnil LN Kalousek, proč jej nominoval.

Kalousek do dozorčí rady nominoval také neúspěšnou kandidátku do Senátu za TOP 09 Liběnu Dobrovolnou. Prý je to zkušená soudkyně přes obchodní právo a Kalousek chtěl tak posílit radu o právníka se zkušenostmi s obchodním právem.

Třetím novým členem se stal Aleš Klepek, kterého navrhl premiér Petr Nečas (ODS). Klepek působil jako šéf kabinetu exministra obrany Martina Bartáka. Teď je zástupcem šéfky kanceláře premiéra Jany Nagyové.

V dozorčí radě by měl být odborník na energetiku

Ani jeden z nových členů není odborníkem na energetiku. Podle politiků to není v takové funkci nutné.

„Obecně je jasné, že když jsem v dozorčí radě firmy a mám kontrolovat činnost představenstva, tak bez znalosti oboru to půjde obtížně," myslí si Jan Gavor z energetické poradenské společnosti ENA.

Stát je v energetické společnosti ČEZ majoritním vlastníkem akcií, proto vláda vybírá členy dozorčí rady. Nejmenší vládní strana Věci veřejné ale v radě mají jenom jednoho zástupce.

LN zjistily, že řadový člen rady pobírá 52 500 korun měsíčně, má nárok na kapitálové životní pojištění, propůjčení vozidla a případně i podíl na zisku.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…