Kalousek vyhlásil válku odborům. Nebo celému národu?

12.06.2011 19:49

Namísto třináctihodinové čtyřiadvacetihodinová stávka v dopravě, blokády, které mohou přerůst v živelné. Nabízí se otázka, stálo předběžné opatření rušící pondělní stávku ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) za to? Vyhlásil válku odborům či dokonce národu? On sám je přesvědčený, že udělal co musel. Ředitel agentury pro výzkum veřejného mínění STEM Jan Hartl si myslí, že vláda konflikt s odbory ustát může.

Kalousek vyhlásil válku odborům. Nebo celému národu?

„Vláda má povinnost bránit všechny občany a minimalizovat škody proti všem nátlakovým skupinám, které nepostupují podle zákona. To má vláda v popisu práce, a to také dělá," uvedl pro ParlamentníListy.cz Miroslav Kalousek. Reagoval tak na dotaz redakce, zda si nemyslí, že soudní cesta byla zbytečnou eskalací konfliktu mezi vládou a už tak naštvanými odbory.

Vláda a odbory? Nemusí nás většina lidí

„Já bych docela nerad, aby to vypadalo, že je tady společnost rozdělena na dvě skupiny. Ta jedna že je pro odboráře a ta druhá pro vládu. Není to tak. Tady je valná většina těch, kteří nefandí ani jedné skupině. A vláda musí zajistit, aby tito lidé mohli používat veřejné služby, které si platí," vysvětlil svůj postoj Kalousek. „Pokud odboráři říkají, že hodně přitvrdí, pak je otázka, koho tím chtějí trestat," uzavřel ministr.

SLEDUJEME téma stávka
Kalousek to prokaučoval. Stávka bude ještě tvrdší, hlásí odbory
Stávka bude ve čtvrtek. A s ní živelné blokády, hrozí odbory

„Považuji to za trochu zbytečné píchání do vosího hnízda. Víme všichni, že k té stávce stejně pravděpodobně dojde. A jestli se tím získal nějaký čas do skutečného vyhlášení stávky, pak bych chtěla, aby se jej maximálně využilo k jednání s odbory," uvedla pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně vládních Véček Karolína Peake.

Profesor Keller a ministr Kalousek o zákazu stávky. Mějte jasno

Vláda to ustát může

Odbory ve své akci argumentují tím, že vládě už podle průzkumů věří jen asi deset procent lidí. Tvrdí proto, že mají masovou podporu veřejnosti. Tu mají podle exkluzivního průzkumu České televize od jedenapadesáti procent dotázaných. Ovšem přesto živelné blokády, kterými na čtvrtek odbory vyhrožují, podle průzkumu odmítá 60 procent občanů.

Podporu odborů Kalousek označil za standardní. "To odpovídá dlouhodobým trendům, které pořád vycházejí v podstatě půl na půl," komentoval ministr uvedená čísla.

Kalousek: Stávkujte si. Ale na blokády nemáte právo
Je to politická stávka. Ale to mi soud neuznal, soptí Kalousek
Blokování ulic, to není stávka. Zasáhneme, říká Kubice

„Bude velice záležet na tom, jak se vládě podaří v nejbližších hodinách a dnech komunikovat. Jestli bude prokazovat, že zastává rozhodná stanoviska a ukazovat, že je na svém místě, nebo jestli bude působit zmatečným dojmem," řekl redakci Jan Hartl, ředitel agentury STEM, která se zabývá průzkumy veřejného mínění.

Připomeňme, že už při květnové demonstraci odborů se nechal šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek slyšet, že odbory dokážou, přijde-li na to, vládu „sundat". I v neděli byl k vládě velmi nesmlouvavý a hrozí blokádami, které mohou být až živelné.

Peklo Nečasovy vlády: 40 tisíc odborářů a jejich řečníci

A Kalousek na to v televizním studiu ČT opět reagoval ne zrovna smířlivě. "S plnou vážností, pane Dufku. Respektujeme, že máte právo na stávku. Ale blokády, ještě k tomu živelné, jsou něco, na co nemáte právo. A my uděláme všechno proto, abychom chránili občany před živelnými blokádami, které ohlašujete. Velmi vás prosím, abyste zvážili odpovědnost před tím, co říkáte," sdělil Kalousek.

Do odborů se pustil i v momentě, kdy mu ve studiu Otázek Václava Moravce vmetli jejich předáci, že sobotní pozvání na jednání vlády bylo jen léčkou, která měla zajistit, že jim justiční stráž předá soudní rozhodnutí a zákazu stávky plánované na pondělí.

"Co je divného na tom, že od rána si všichni čtou na internetu o tom, kde budou odboroví předáci. Tak samozřejmě justiční stráž, která doručuje, si řekne, no tak je tam najdu, když všude píšou, že tam budou," obořil se Kalousek.

„Pokud by na těch serverech bylo napsáno, že budou v hospodě U Jelínků, no tak šla justiční stráž do hospody U Jelínků a předala by jim to v hospodě U Jelínků. Zlobily by se kvůli tomu na restauraci U Jelínků?" dodal ministr financí.

Otázky Václava Moravce:
Na vládě jako v hospodě. Kalousek se hádal s odbory o obsílku
Kalousek: Stávkujte si. Ale na blokády nemáte právo
Je to politická stávka. Ale to mi soud neuznal, soptí Kalousek

Odbory asi veřejnost nestmelí

Hartl tvrdí, že pokud jde o "sundání" vlády, nepozoruje zatím potřebnou radikalizaci názorů veřejnosti. „Lidé jsou rozčarovaní, to ano, ale tady je situace dost sporná. Odbory jsou sice obecně pokládány za důležitou instituci, ale nemají takovou důvěru, aby byly schopny spojit většinu lidí. Ta jejich podpora je menšinová," myslí si Hartl s tím že vidí s otazníkem, že by právě odbory lidi stmelily.

To nám by se nestalo...

Stínový ministr Jeroným Tejc v této souvislosti pro ParlamentníListy.cz uvedl, že sociální demokracii by se v případě, že by premiérem byl Bohuslav Sobotka, nemohlo stát, aby situace došla tak daleko. „Že by devadesát procent lidí nedůvěřovalo vládě a ta by i přes tu nedůvěru prosazovala nevratná opatření a údajné reformy," prohlásil Tejc.

Sám Bohuslav Sobotka pak prohlásil, že jako impuls k navázání dialogu mezi odbory a vládou by mohlo posloužit odstoupení ministra financí Miroslava Kalouska z vlády.

ČSSD vyzývá Kalouska k rezignaci

Připomeňme nicméně, že v dubnu 2005 měla vláda vedená premiérem Stanislavem Grossem důvěru jen u 14,5 procenta voličů a samotná ČSSD pak vykazovala jen něco málo přes deset procent podpory voličů. Tuto situaci zvrátil až „buldozer" Jiří Paroubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …