Kalousek to prokaučoval. Stávka bude ještě tvrdší, hlásí odbory

12.06.2011 17:36

Předběžného opatření, kterým si vláda dopomohla k odložení stávky, bude premiér možná ještě litovat. „Opatření proti stávce považuje koalice za bezprecedentní porušení práva na stávku, za ničemný akt. Vláda tím porušila ústavní právo,“ uvedli zástupci dopravních odborů na dnešní tiskové konferenci. Zdůraznili však, že rozhodnutí soudu budou respektovat. Stávka v dopravě se tedy uskuteční ve čtvrtek od půlnoci do půlnoci. Odložená akce přitom podle odborářů nabude mnohem většího rozsahu, než plánované protesty v pondělí.

Kalousek to prokaučoval. Stávka bude ještě tvrdší, hlásí odbory

„Opatřením, které soud vydal v pátek večer, Kalousek prokaučoval celý zápas," uvedl prezident Federace strojvůdců Jindřich Hlas. Dodal, že ministr Kalousek si proti sobě poštval mnoho lidí a přilil do ohně vzteku některých zaměstnanců. Mnoho původně nerozhodnutých již proto přislíbilo účast ve stávce.

Ke stávce možná připojí i zaměstnanci jiných odvětví

Podpora veřejnosti je podle odborových vztahů vysoká. Stovky mailů prý potvrzují, že 90% společnosti je odborářům nakloněna, mnozí se dokonce ptají, mohou-li se k akci připojit. Představitelé odborových svazů přitom nevylučují, že se ke stávce připojí i organizace a pracovníci z jiných odvětví.

SLEDUJEME téma stávka

Odboráři ochromí dopravu. Chtějí však klidné protesty

Odboráři zopakovali, že se zasadí o to, aby byla dopravní obslužnost ve čtvrtek co nejnižší. V Praze ani v Brně by podle jejich přání neměla vyjet jediná tramvaj či autobus. O případném zastavení metra se dopraváci dohodnou na zítřejší poradě.

FOTOGALERIE ZDE

Nepříliš pozitivně působí v očích veřejnosti plán živelných blokád, které odboráři avizovali. Jaromír Pejša, předseda Odborového sdružení železničářů, však zdůraznil, že podobné akce jejich odborový svaz neorganizuje. Nemohou však zabránit nespokojeným lidem, aby k takovým prostředkům přistoupili. „Protesty mají být mírné, nebudeme bránit průjezdu zdravotnických zařízení. Nechceme nepokoje a střety, nejsme Řecko ani Španělsko. Nechceme, aby to skončilo nějakým vytloukáním oken či zapalováním. Lidé jen musí dostat právo vyjádřit svůj názor," řekl novinářům odborář. Pejša zároveň odmítl vyjasnit, na kterých místech by se blokády měly postavit.

Nad prohlášením odborového předáka Bohumíra Dufka, že během čtvrteční stávky hrozí spontánní a živelné blokády, které odborové svazy nemusí mít pod kontrolou, se v nedělních Otázkách Václava Moravce ČT pozastavil zmíněný ministr financí Miroslav Kalousek.

"S plnou vážností, pane Dufku. Respektujeme, že máte právo na stávku. Ale blokády, ještě k tomu živelné, jsou něco, na co nemáte právo. A my uděláme všechno proto, abychom chránili občany před živelnými blokádami, které ohlašujete. Velmi vás prosím, abyste zvážili odpovědnost před tím, co říkáte," prohlásil.

Otázky Václava Moravce:
Na vládě jako v hospodě. Kalousek se hádal s odbory o obsílku
Kalousek: Stávkujte si. Ale na blokády nemáte právo
Je to politická stávka. Ale to mi soud neuznal, soptí Kalousek

Podle průzkumu společnosti SC&C sice stávku většina veřejnosti podporuje, celých 60% však nesouhlasí právě s blokádami.

Zastaví se i mezinárodní soupravy

Celodenní stávka dopravních odborů se přirozeně dotkne i mezinárodních spojů. K dnešnímu dni už železničáři mají vyjasněné, který z těchto spojů se dostane za hranice a který zůstane den stát v republice. Železničáři zdůraznili, že soupravy se vždy musí zastavit až v nejbližší zastávce. Žalob zahraničních železničních firem se odboráři nebojí.

Čtěte také:

Odbory: Stávka bude. Třeba později, ale ještě tvrdší 

Blokování ulic, to není stávka. Zasáhneme, říká Kubice 

Stávka bude. Kalousek by radši odešel z vlády, než by ustoupil 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …