Dobeš si maturity chválí. Začátkem července zveřejní všechny testy

13.06.2011 14:07

Ministr školství dnes hájil státní maturity. Až ale příští středu jeho resort zveřejní přesný počet žáků, kteří v prvním kole neudělali maturitu. Začátkem července pak chce zveřejnit všechny testy. V září dostanou učitelé komplexní zpětnou vazbu o žácích.

Dobeš si maturity chválí. Začátkem července zveřejní všechny testy

Ministr školství Josef Dobeš (VV) dnes opětovně připomněl, že  10, 9 procenta žáků neudělalo maturitu. Ti se ji budou moci zopakovat na podzim. Až ale příští středu chce jeho resort zveřejnit přesný počet těchto žáků. Zkoušky ale podle Dobeše neprovázely technické chyby.

„Po ukončení maturitního procesu, tedy začátkem července, zveřejníme všechny testy. V září pak dostanou učitelé komplexní zpětnou vazbu u žácích, což pomůže školám," podotkl dnes Dobeš.

Také chce školám již tento pátek zaslat ušetřené peníze, které resort nastřádal tím, že naopak ušetřil na úřednících. „Odešleme školám 12 milionů korun, bude to 120 korun na žáka a tyto peníze by měly jít do škol již  17. června,"  ubezpečil ministr.

Z testů se vyřadí čtyři úlohy

Ředitel Centra pro maturity Cermat Pavel Zelený dodal, že bylo při maturitních testech použito 43 testů a v ní 2342 testových položek- „K vyřazení jsou pouze čtyři úlohy a to z ruského jazyka, z německého jazyka, jedna položka ze zeměpisu - to bylo z důvodu technické vady při přípravě - a jedna úloha z testu z českého jazyka," přiznal Zelený.

Podle něj ale žádný žák "nesmí být poškozen." Žákům se proto prý přiznají odpovědi v případě obou alternativ. Podle některých kritikl se totiž v testech objevily nejednoznačné otázky.

Zeleného odvolávat nebude

Již dříve uniklo do médií, že Dobeš zatím Zeleného z postu odvolávat nebude. O případném odvolání Zeleného informoval minulý týden server Novinky.cz. Podle Dobeše prý Zelený lhal, když prohlásil, že ministerstvo odmítá zveřejnění maturitních testů. Dosud se proti zveřejnění testů stavěl CERMAT s tím, že maturity nelze zveřejnit kvůli autorským právům.

Maturity se připravují 14 let, přišly celkem na 680 milionů korun. V prvním roce se jich účastnilo téměř 99 tisíc studentů.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…