Odbory se radši kryjí masami, zlobí se komentátor Steigerwald

14.06.2011 10:43

V souvislosti s plánovanými čtvrtečními protesty mluví koaliční politici stále častěji o legislativním ošetření stávky. Pomohl by však takový krok něčemu? Karel Steigerwald, známý komentátor MF Dnes, míní, že nikoli.

Odbory se radši kryjí masami, zlobí se komentátor Steigerwald

„Jakékoli bližší rozvedení, co je stávka, kdo stávkuje, kam až smí jít, jak se smí či nesmí chovat - to vše by přiznalo stav nedemokratický, protiústavní a zaručovalo by občanům, kteří se označí za odboráře, jiná práva a povinnosti než ostatním," píše novinář v textu Stávka a právo. Podle Steigerwalda může pod hlavičkou stávkového zákona vzniknout pouze mlhavý a bezobsažný kýč.

SLEDUJEME téma: STÁVKA

"Smíme do zákona napsat, že jedna skupina obyvatel smí vyvíjet na jiné skupiny nátlak, hraničící s násilím, v zájmu splnění nějakých požadavků, do kterých jiným třeba nic není," táže se Steigerwald. Uvedení stávkového zákona by podle něj v podstatě znamenalo přiznání dalšího politického práva - třeba práva zablokovat ulice - které by kolidovalo s právem hlasovat ve volbách. V extrémním případě by tedy podobná novela zavedla vedle zastupitelské demokracie také demokracii stávkovou.

Stávku využívají lidé, kteří jsou v demokracii nespokojení

Steigerwald míní, že stávka je zbraní, kterou používají lidé, kterým nestačí obvyklé demokratické prostředky. „Jsou to lidé, kteří nejsou spokojeni s obtížemi demokratického života, jehož podstatou je jednání, kompromis, dohody, výhry a ústupky podle pravidel," vysvětluje komentátor. Naopak stávka vymezená velmi obecně jako „něčí právo" dává protestujícím možnost pohybovat se libovolně, alibisticky manévrovat, číhat a taktizovat zcela mimo definici nějakého zákona.

I odbory přece mohou vytvořit politickou stranu, nebylo by to pro ně však výhodné. Podle Steigerwalda je pro ně lepší „pohybovat se v politické mlze, krýt se masami. Zvětšovat svou politickou váhu vyděračstvím a lapání spoluobčanů do zajetí".

„Stávky jsou nikoliv dělnické třídy, jak se říkalo, nýbrž opozice. Politický program mají totožný - co opozice nezmůže ve sněmovně, prosadí odbory na ulici," píše komentátor. Kdokoli tedy chce, může se prohlásit za odboráře a transformovat slovní bitky z parlamentu do jejich radikálnější podoby na ulici.

Čtěte také:
Vláda určí služby, které nesmí ochromit stávky. Zákonem 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…