Protestující se od rána scházejí, i v barech

16.06.2011 7:57

Podle předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka by se jich tam mělo shromáždit 300 až 400. Většinou to budou členové zemědělských nebo hornických odborů. Pochod protestujících prý dopravu v Praze zbrzdí víc, než avizované blokády.

Protestující se od rána scházejí, i v barech

V pražské Tyršově ulici se začínají scházet první účastníci pochodu odborářů Prahou. Po 07:30 jich tam byla již necelá stovka. Podle předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka by se jich tam mělo shromáždit 300 až 400. Většinou to budou členové zemědělských nebo hornických odborů. V 8:00 se vydají na Palackého náměstí, kde se uskuteční demonstrace. Poté se vydají na další pochod Prahou.

Formu ladí v blízkém baru

Ještě před začátkem pochodu byla policie v kancelářích zemědělského odborového svazu, který na Tyršově náměstí sídlí, dojednat podrobnosti pochodu. Přijel také autobus s demonstranty z Ústeckého kraje. Zaměstnankyně odborové centrály účastníkům ihned poté, co vystoupili, rozdala píšťalky. Dostali také prapory v černozelených barvách. Poté převážná většina přítomných odešla "ladit formu" do blízkého baru.

ParlamentníListy.cz sledují téma STÁVKA

Přesný počet účastníků demonstrace, která začne v 9:00, i následného pochodu odhadl včera Dufek asi na 3000. Podle předáka železničních odborářů Jaroslava Pejši na demonstraci vystoupí například předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil, Bohumír Dufek či představitelé Koalice dopravních odborových svazů (KDOS).

Hurá na vládu

Po shromáždění se pochod vydá k ministerstvu financí a úřadu vlády. Tam chtějí odboráři složit balíky slámy. Na pochodu místo blokád se ve středu dohodl s odbory pražský primátor Bohuslav Svoboda. Výsledek jednání označil za úspěch.

K tématu: Poteče krev? Radikální odboráři prý trénovali, jak vyvolat bitku

Dufek České televizi (ČT) řekl, že předpokládaný konec protestu bude kolem poledne, mohl by se ale i přibližně o hodinu posunout. Blokáda, která byla připravena, byla podle něj v daleko kratším časovém sledu, než je pořádaný pochod Prahou. Pražany vyzval, aby se vyhnuli Malé Straně. Míní, že pochod zasáhne dopravu v metropoli víc než avizované blokády.

Dále čtěte: Stávka má podporu veřejnosti, zjistil SANEP. Zakazovat se neměla

Dufek upřesnil, že odboráři z Palackého náměstí vyrazí přes mosty na druhou stranu Vltavy. "U ministerstva financí se zdržíme a předáme podklady ministru financí Miroslavu Kalouskovi," řekl televizi šéf ASO. Oproti původnímu plánu odboráři pochod ukončí před Úřadem vlád a a nepůjdou dále na Pražský hrad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

9:11 „Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Za mého dětství se říkávalo, že brambory jsou pokrmem chudého lidu,“ vzpomín…