Výmluva na stávku neprojde. Hrozí odborářům soudní tahanice?

16.06.2011 12:05

Stávka nedosahuje rozměrů, které doufali předáci odborů, přesto se může stát, že někoho zastavená doprava ohrozí na životě či mu znemožní účast na důležitém obchodním jednání. V takovém případě se mohou odboráři ocitnout před soudem, věří právní experti.

Výmluva na stávku neprojde. Hrozí odborářům soudní tahanice?

Po dnešní stávce může být odborářům ještě pořádné horko. Existuje totiž možnost, že se na nich lidé budou domáhat odškodnění v případě, že kvůli jejich akci nestihnou obchodní jednání. Extrémní případy pak představuje ohrožení života v důsledku stávky. Podle právních expertů se ani v jednom z uvedených případů nelze dovolávat práva na stávku a případná škoda bude muset být uhrazena. Informaci přinesl server Lidovky.cz.

Bylo možné vyhnout se škodě?

"Umím si to představit zejména v případech, kdy jde o lidské zdraví. Tedy v situacích, na které se nelze předem připravit," tvrdí advokátka Dagmar Raupachová. Soud bude zkoumat, zda nebylo možné se škodě vyhnout. "Výmluvy na stávku jako zásah vyšší moci podle mě nemohou uspět," dodává.

Zdá se, že se občané na stávku důkladně připravili a cestují po vlastní ose. O nevalném úspěchu stávky svědčí i to, že si odborářští předáci stěžují na malý počet protestujících. To, e jim po dnešní akci mohou nastat ještě právní těžkosti potvrzuje i šéf Ústavu státu a práva Jan Bárta. V důsledku odborářské akce lze podle jeho názoru uplatnit nárok na škodu, jenž plyne z hmotného práva.

SLEDUJEME téma stávka

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…