Dráhy za den stávky přišly o 70 milionů korun

16.06.2011 18:27

Minus 70 milionů korun. Takový účet vykazují České dráhy po jednom dni stávky dopravních odborů. Do ztrát byly započítány ušlé tržby za jízdenky a za poplatky, které normálně dráhám proplácejí zahraniční firmy. Dráhy navíc musely zaplatit provoz náhradních autobusů.

Dráhy za den stávky přišly o 70 milionů korun

Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského si navíc jednorázové náklady bude žádat také opětovaný rozjezd železniční dopravy a případné sankce, které po podniku mohou žádat jiné subjekty. V běžných dnech vlaky využívá až půl milionu cestujících v 7 000 spojích.

Ztráty sesterské organizace ČD Cargo jsou odhadovány na 57 milionů korun. Celkové ztráty v dopravě ministerstvo již dříve odhadlo na 300 milionů.

SLEDUJEME téma: STÁVKA

Nasmlouvané autobusy se nevyplácí

Účet se však může vyšplhat ještě výš. Když totiž dráhy ve středu akutně hledaly náhradní autobusy, nevyjednaly financování jejich provozu. Doteď tedy není jasné, jestli na náhradní dopravu přispěje třeba kraj, nebo jestli ji dráhy budou hradit samy.

Autobusy navíc využívá pouze minimum cestujících. "Využití náhradních spojů je velmi malé, pohybuje se v řádech jednotlivých cestujících," uvedla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová pro portál iDnes.cz. S nedostatkem cestujících se prý autobusy potýkají na území celé republiky. "Využití je nižší, než jsme předpokládali," dodala Šubová.

Čtěte také:

České dráhy ke stávce: Náhradní doprava bude jen omezeně  

České dráhy blokují dopravu i některým soukromníkům 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…