České dráhy ke stávce: Náhradní doprava bude jen omezeně

14.06.2011 17:40

České dráhy během čtvrteční stávky nasadí náhradní autobusovou dopravu zřejmě jen ve velmi omezené míře. Budou jim totiž chybět autobusy i výpravčí. Sdělila to mluvčí ČD Radka Pistoriusová.

České dráhy ke stávce: Náhradní doprava bude jen omezeně

Čtvrteční stávka dopravních odborů zastaví od 00:00 do 24:00 hodin všechny vlakové spoje. Jen k zajištění dopravní obslužnosti by dráhy podle Pistoriusové potřebovaly asi 4500 autobusů, k dispozici jich přitom mají od soukromých dopravců a armády zhruba 350. O ty se však ještě musí podělit s ostatními provozovateli MHD. 

"Navíc ve stávce budou zřejmě výpravčí a průvodčí, kteří náhradní autobusovou dopravu při výlukách nebo jiných mimořádnostech organizují, takže její zajištění bude velmi obtížné a zatím nevíme, v jakém rozsahu se uskuteční," dodala. 


Peníze za nevyužité jízdenky se budou vracet

Dráhy budou cestujícím vracet peníze za úplně nebo částečně nevyužité jízdenky, místenky a příplatky na vlaky jedoucí v době konání stávky nebo platné v den konání stávky beze srážky. 

"Za jízdné ve vnitrostátní přepravě návratky uznáme u jednoduchých i zpátečních jízdenek za obyčejné, zvláštní i zákaznické (IN 25, IN 50, IN junior) jízdné, při vracení již odepsaných kilometrů z KMB, u jednoduchých i zpátečních jízdenek se slevou pro skupinu, u jízdenek VLAK+ Letiště Praha, u síťových jízdenek ČD Net a u již vyzvednutých jízdenek SporoTiket Česko," uvedla Pistoriusová. 

Cena nevyzvednutých jízdenek SporoTiket Česko zaplacených prostřednictvím internetového obchodu ČD na den konání stávky bude vrácena na účet zákazníka. Mezinárodní jízdenky budou platit i následující den po ukončení stávky. Nárok na náhradu škod ani na odškodné v případě stávky není. 

Vedle vlakového personálu a výpravčích budou zřejmě stávkovat i pokladní a další zaměstnanci ve stanicích. Vedení podniku se snaží dohodnout, aby vlaky v době stávky dojely do nejbližší vhodné stanice. Některé vlaky, hlavně noční dálkové, například EuroNight Slovakia, ale nebudou vůbec vypraveny, nebo ukončí jízdu dříve - například rychlík Šírava ukončí cestu v Olomouci. Předpokládáme, že do ČR už nepřijedou některé noční vlaky, které by měly hranice překročit kolem půlnoci, například Metropol z Budapešti do Berlína nebo Chopin z Vídně do Varšavy, dodala mluvčí ČD.


Více ke stávce:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…