Jednání sněmovny. Zprůhlední vojenské obchody?

17.06.2011 6:55

Poslanecká sněmovna bude ve druhém čtení projednávat novelu, která umožní nakupovat vojenský materiál ze zahraničí bez prostředníků. Doposud to nebylo možné. Poslanci by měli projednat i návrhy na vyznamenání občanů.

Jednání sněmovny. Zprůhlední vojenské obchody?

Novela zákona o obchodu s vojenským materiálem, kterou poslanci dnes projednají, počítá s tím, že obrana a vnitro budou moci nakupovat zbraně i od zahraničních firem při využití zákona o zadávání veřejných zakázek. Dosud to bylo prakticky nemožné kvůli tomu, že ke konkrétnímu obchodu musela vláda přijmout usnesení. Podle důvodové zprávy se proto musel využívat nákup podle výjimky mimo zákon o zakázkách.

Jeden a půl miliardy vyletělo oknem

Ministerstvo obrany již dříve spočítalo, že nákupy přes prostředníky prodražily v minulých šesti letech armádní zakázky zhruba o 1,5 miliardy korun. Premiér Petr Nečas (ODS) tehdy uvedl, že hlavním cílem novely je "odchod od stávajícího systému, kde dominovali zprostředkovatelé, kteří sami nebyli výrobci zbrojního materiálu, ale byli to v drtivé většině pouzí překupníci".

Komunisté ji odsoudili na 14 let

Poslanci mají projednat i návrhy na státní vyznamenání, která uděluje či propůjčuje prezident. Řád Bílého lva by mohl získat stíhací pilot ve druhé světové válce Josef František a dva další váleční hrdinové Ondřej Mézl a Jan Velík. Na Řád Tomáše Garrigua Masaryka asi poslanci nominují Dagmar Šimkovou, která byla za komunistického režimu odsouzena za protistátní činnost na 14 let do vězení.

Na medaili Za hrdinství sněmovna nejspíše doporučí prezidentu Václavu Klausovi tři osobnosti. Jde o vojáky druhé světové války Josefa Bernata a Vasila Korolova. Medaili by poslanci chtěli udělit také policistovi Robertu Závěšickému, který loni zadržel útočníka v krnovské směnárně.

Související:

Na obraně nejvíc rozhazovali Barták a Parkanová

Zlevnit armádní zakázky nám pomůže NATO

Na vyznamenání je navržen Dienstbier nebo Kaplický. Mašíni ne

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…