Komárkův komentář: Generální stávka? Naděje odborářů je nulová

17.06.2011 9:52

Tak jsme si tu stávku pěkně užili, tvrdí v komentáři Mladé Fronty Dnes Martin Komárek. Podle něj si odboráři nejen plamenně zařečnili, ale také si hodili rajče po Kalouskovi. Jenže vláda z reforem necouvne a odboráři tak budou muset přitlačit. Generální stávka? Naděje odborových bossů na skutečnou výhru je blízká nule, tvrdí k tomu Komárek.

Komárkův komentář: Generální stávka? Naděje odborářů je nulová

„Ajznboňáci si užili volna a mohou se prohlašovat za vítěze, protože žádný vlak nejel. Vláda zůstala celá a stávka ji nijak neublížila," popsal komentátor stav v zemi těsně poté, co se přes ní převalila tsunami stávky.

Podle Komárka to ale nebylo včera nijak hrozné: lidé cesty odložili a vyrojilo se několik vtipů na internetu. Navíc si v Praze obyvatelé udělali z tohoto dne spíše svátek. „Pražané si připadali ve svém městě tak trochu jako turisté. Mnozí objevili kouzlo cyklistiky, další zase nové trasy pro romantické procházky," podotkl Komárek.

SLEDUJEME téma: STÁVKA

Poté se krátce věnoval osobě ministra financí Kalouska, který šel proti proudu a provokoval a tak si prý znovu upevnil pověst nebojácného prvního rytíře reforem. Podle Komárka má ale i tak stávka čtyři velké vítěze: města, která reagovala klidně, vládu a úřady velkých měst, stávkokazi a odbory.

Související:

Stávkuju, abys šel už do prdele, ty hajzle, odvázal se Kalousek

Odborové svazy si vylepšily renomé

Úřady prý dokázaly do poslední chvíle s odboráři jednat, stávkokazi pak byli ti tramvajáci, kteří navzdory nátlaku kolegů pomohli lidem tím, že jezdili a odbory jsou pak vítězi proto, že se jim podařilo stávku zorganizovat. „Vláda je ochotna s nimi dále jednat. Už poněkud upadající odborové svazy si vylepšily renomé. A pokud je mírná forma protestu výrazem soudnosti odborových šéfů, pak si zaslouží malou pochvalu," napsal k tomu Komárek.

OBRAZEM
Čtvrtek ve stávce
Kalouskovy horké chvíle

Vláda podle něj ukázala ohromnou míru velkorysosti, když nabízela ústupky a nová setkání. „Ty ústupky však nemohou být zásadní. Odboráři nechtějí úpravu reforem, podobně jako sociální demokracie, která se s nimi zcela ztotožňuje. Chtějí, aby byly návrhy zákonů staženy ze sněmovny a zcela přepracovány," popsal dále v komentáři s upozorněním na to, že vláda však přesně tohle nemůže udělat, neboť by to byla její sebevražda.

Odboráři mohou od Nečase přijmout kost

A odbory? Když odhadnout své síly, tak mohou nyní přijmout od Nečase kost ve formě mírných ústupků. Pravděpodobnější však je, že se nevzdají a pokusí se pravděpodobně zorganizovat další a tvrdší protesty a nasadit skutečné blokády.

„Možný je i pokus o vyvolání generální stávky," připomněl další možné plány odborářů komentátor. Zejména mezi chudšími lidmi jsou totiž reformy velmi nepopulární a odboráři mají mnohde (zejména mimo Prahu a Brno) naději na podporu.

Psali jsme:
Stávkokazi si prošli uličkou hanby. Primátor zuří, odbory také
Psycholog: Stačí rajče na Kalouska a dav se přidá. Mohly být kostky
Nečas: Odborářští bossové neuspěli, pouze zvýšili politické napětí

"Dá se tedy věštit, že příští stávky budou mít o něco blíž k chmurným Aténám než k veselé Praze. Pokud si však veřejnost zachová stejný nadhled, s jakým přijala včerejší komplikace, naděje odborových bossů na skutečnou výhru je blízká nule," dodal Komárek.

Čtěte také:

 Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…