Spor mezi premiérem a ministrem. O míru vstřícnosti k EU

18.06.2011 14:08

Představitelé TOP 09 a ODS se nemohou shodnout. Vláda neschválila ministru zahraničí Schwarzenbergovi jeho plán zahraniční politiky. Podle premiéra Nečase a ministra obrany Alexandra Vondry totiž byla příliš proevropská. Schwarzenberg nyní musí koncepci předělat.

Spor mezi premiérem a ministrem. O míru vstřícnosti k EU

Schwarzenberg sice připustil, že některé body více rozvede, proevropskou rétoriku však měnit nechce. „Zajisté nesnížím akcent na evropskou politiku. To ode mě nemůže nikdo očekávat," řekl šéf diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09) deníku Právo.

Stejně jako loni ministr doufal, že by jeho koncepce mohla přinutit premiéra k většímu zájmu o evropskou politiku. Před rokem dokonce premiér uvažoval o vytvoření postu evropského tajemníka a chtěl převést evropskou agendu z ministerstva zahraničí pod Úřad vlády.

Zaorálek: Existují dvě koncepce

Dlouhotrvající vládní rozpory v evropské otázce se nelíbí opoziční ČSSD. „Mám informace o tom, že na naše zastupitelské úřady přicházejí dvojí instrukce. Jedny z ministerstva zahraničí, druhé od premiéra. A pak se řeší, které platí," komentoval neutěšenou situaci stínový ministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek. Podle něj chybí ve vládě jasné stanovisko k dalšímu směřování České republiky v Evropské unii.


ČSSD hodlá otázku české evropské politiky projednávat ve sněmovně.

 

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…