Soud osvobodil bývalého náměstka ministerstva pro místní rozvoj

20.06.2011 19:56

Městský soud v Praze osvobodil bývalého náměstka ministra pro místní rozvoj Petra Formana. Obžalovaný se měl podílet na vyvedení více než dvou set milionů korun z fondů Evropské unie. Soudci zprostili viny také sedm dalších Formanových spolupracovníků, další dva členové skupiny dostali sedmiletý podmíněný a nepodmíněný trest. Rozhodnutí soudu je zatím nepravomocné.

Soud osvobodil bývalého náměstka ministerstva pro místní rozvoj

Sedmiletý trest si u soudu vyslechl pouze likvidátor Ondřej Dvořák, kterého tribunál označil za hlavního strůjce plánu, který měl stát připravit o 229 milionů korun. Kromě trestu vězení dostal Dvořák také desetiletý zákaz vykonávat funkci statutárního orgánu ve společnostech. Tříletou podmínku s pětiletým odkladem si od soudu odnesla Kamila Jarošová. Oba se měli dopustit podvodu a legalizace výnosu z trestné činnosti. Oba odsouzení také zaplatí státu pokutu ve výši jednoho milionu korun.

Dvořák s pomocí Jarošové se měli mezi lety 2003 a 2006 snažit vyvést peníze z likvidačního zůstatku Nadace pro rozvoj regionů (NRR). 144 a 85 milionů v nadaci zbylo z programu na podporu malého a středního podnikání, které České republice EU poskytla na začátku 90. let.

Dvořák schvaloval důležitý plán. Má však čisté ruce

Takzvaný transformační plán, který měl být pilířem plánovaného podvodu, podle rozsudku vytvořil likvidátor Dvořák. Koncept mu na ministerstvu schválil právě Forman. Dvořák transformační plán podle soudu zneužil. „Suma zřejmě byla příliš velká na to, aby odolal," komentoval Dvořákovo chování předseda trestního senátu Braun. Podle předsedy trestního senátu Petr Brauna však Forman v této trestné činnosti prsty neměl.

Čtěte také:
Začíná soud s exposlancem ČSSD Petrem Wolfem 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…