Socialisté povládnou s tichou podporou komunistů, předpovídá Doležal

21.06.2011 22:32

Vládní koalice je zmítána krizí. Někteří myslí i na předčasné volby, v kterých by podle současných průzkumů zvítězila ČSSD. Jak by vypadala taková vláda a s kým by sociální demokraté sestavili koalici, o tom hovořil politolog Bohumil Doležal.

Socialisté povládnou s tichou podporou komunistů, předpovídá Doležal

"Nikdy nenastane situace, kdy by nebylo možné vytvořit vládu," je přesvědčen politolog Bohumil Doležal. Koalici s KSČM považuje za vyloučenou, ostatní možnosti sociálních demokratů ale také nejsou podle jeho slov příliš vábné.

"Já se obávám, že největší šanci bude mít menšinová koalice, která bude tiše z pozadí podporována KSČM," říká Doležal.

Psali jsme:
Doležal k hlasování o vládě: Zbytečná exhibice. Zavřít je bez jídla
Drsný politolog Doležal: Vláda je odvařená. Musí být volby

Nevylučuje ani většinovou koalici s nějakou větší stranou. Vždy, když bude ČSSD potřebovat prosadit něco, co se nějak nebude zdát stranám řekněme napravo od ní, vždycky to prohlasujou s komunistama," varuje a ukazuje na příklad vlády Jiřího Paroubka.

"Takhle to dělal pan Paroubek, když byl premiérem a těm sociálním demokratům by asi nic jiného nezbylo," dodal v úterním pořadu Hydepark televize ČT24.

Že by lidé začali volit více malé strany si Doležal nemyslí. "Problém je v tom, že volič podstupuje jisté riziko, že jeho hlas, který dal dané straně, propadne," uvedl s tím, že je přesvědčen, že český volič je v tomto ohledu opatrný a svůj hlas důkladně zváží.

Věci veřejné? Populisté!

Bohumilu Doležalovi vadí strany, které vstupují do vládní koalice jen z nouze a své koaliční partnery vlastně nenávidí. Podle Doležalových slov jsou Věci veřejné otřesný případ populistické strany.

"Boj proti korupci? Každý chce bojovat proti korupci, proti korupci se bojuje věčně a každýmu se to líbí," vysvětluje svůj postoj. Dává za pravdu Václavu Bělohradskému, který ve spojení s VV hovořil o politickém kýči.

Dále čtěte:
Šéf ČSSD Sobotka narazil u komunistů. Není státník, směje se Filip

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…