Šéf Motola: Dětský pavilon má nové sály a nejmodernější techniku

24.06.2011 12:17

Dneškem oficiálně končí tříletá oprava dětské části největší nemocnice v Česku - Fakultní nemocnice v Motole. Celá stavba zatím stála více než čtyři miliardy korun. Ředitel zařízení Miloslav Ludvík pro Český rozhlas v souvislosti s tím řekl, že se za tyto peníze kromě oprav podařilo vybudovat nové operační sály, přistávací plochu pro helikoptéru a také se zmodernizovaly pokoje pro dětské pacienty. Areál, který byl postaven v 70. letech minulého století, je navíc napěchovaný technickými novinkami.

Šéf Motola: Dětský pavilon má nové sály a nejmodernější techniku

Ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík si za léta, kdy zastává post ředitele jedné z největších nemocnic v Evropě, vybudoval velmi dobrou pověst schopného manažera. Tu mu ale pokazila kauza s tzv. kulichy, která odstartovala letos v zimě.

O co šlo?  Letos v únoru na internet uniklo interní video, na němž Ludvík hovoří před svými podřízenými o tom, že ví, jak v nemocnici funguje korupce, ovšem i tak nabádá lékaře k tomu, aby nemocnice měla víc obsazených lůžek a také mluví o tom, že je potřeba upřednostňovat důležité lidi, kteří nemocnici mohou přinést peníze. Jde o takzvané kulichy.

Kauza pak na dlouho zastínila několikaletou a úspěšnou snahu Ludvíka o to, dostat peníze ze státního rozpočtu na opravu dětské části nemocnice, která je specifická už tím, že v ní sídlí pouze kliniky zaměřující se na léčení dětských pacientů. A to je ojedinělé nejen v Evropě, ale i ve světě.

Děti budou v pokojích po třech

Nyní však Český rozhlas přišel s informací, že pobyt malých pacientů v Motole bude daleko příjemnější než dříve. V pokojích už totiž nebude namačkaných pět lůžek, jako dosud, ale nově maximálně tři. S dětmi budou navíc moci ležet na pokojích i rodiče, což bylo běžné donedávna jen na dětské onkologii, či hematologii.

„Vycházeli jsme z charty práv hospitalizovaného dítěte a tam je řečeno, že dítě má právo na to, aby s ním byla hospitalizována jeho matka, nebo přesně jeden z rodičů. Pokoje jsou tedy postaveny tak, že u každého dítěte může být hospitalizován celou dobu rodič, a ne na posteli, čili nezabírá místo jinému dítěti. Jsou tam speciální rozkládací křesla, čili přes den vedle něj rodič sedí a v noci tam může spát," řekl v této souvislosti Ludvík.

Podle něj nyní bude v opravené dětské části sice méně postýlek než kdysi, ale i tak je to kapacita 350 postýlek, což je dostačující.

Nové operační sály budou hlídány počítačem

Další novinkou je i to, že zde bylo vybudováno třináct nových operačních sálů a vrtulník bude nemocné děti přepravovat přímo na střechu budovy, kde bude heliport. Dříve museli záchranáři k vrtulníku pro děti až k přilehlému Vypichu, teď se však s malým pacientem dostanou na sál za necelou minutu.

Operační sály a další prostory přitom hlídá bezpečnostní systém, který je v Česku ojedinělý.

„To není technologie, která by vám snímala fotografii, ale naskenuje vám tvář a udělá z ní jakýsi počítačový model. Čili ta data jsou nezneužitelná. A na základě toho jste teprve vpuštěn do režimových prostor. Původně jsme měli systém čipových karet, ale bohužel je třeba říci, že mezi lidmi je velká nekázeň, ty karty si půjčovali, ztráceli je, nebo se i kradly a nedalo se to uhlídat," vysvětlil k tomu Ludvík.

Staré objekty se změni na hotel

Celá stavba zatím stála včetně DPH více než čtyři miliardy korun. Vedení nemocnice má ale podle rozhlasu naplánovanou ještě další rekonstrukci. Starý lůžkový pavilon totiž dosloužil jako domovské sídlo klinik pro dospělé poté, co se před lety přemístil do nového areálu. A Ludvík plánuje, že v těchto prostorách zbuduje multifunkční objekt s placenou zdravotnickou péčí, hotelem, ale i budovami pro výzkum nebo lékařskou fakultu. Postavení takového objektu by ale přišlo na dalších 650 milionů korun. Na to ale zatím nejsou peníze.

„Stavbu za tři miliardy má postavit soukromník, nemocnice mu pak bude po dobu patnácti let jeho investice splácet a následně se budovy stanou majetkem státu," dodal k tomu před několika měsíci rozhlas.

Nemocnice si chce spolupráci se soukromníkem podle rádia nejprve vyzkoušet při stavbě budovy nového archivu a parkoviště. Teprve potom přijde na řadu samotný multifunkční objekt. Na něj už je podle ředitele zpracována jak architektonická, tak prováděcí studie.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …