Úředníci degradují rozhodnutí soudu na "cár papíru", soudí experti

25.06.2011 12:27

Většina státních institucí si z rozhodnutí soudu nic nedělá. Místo aby tak zveřejňovala seznam odměn svých zaměstnanců, soudní doporučení ignoruje.

Úředníci degradují rozhodnutí soudu na "cár papíru", soudí experti

Deník Právo uveřejnil v polovině června článek o zatajování odměn státních úředníků. Text vzbudil mezi lidmi velký ohlas. Nelíbí se jim zejména skutečnost, že úředníci dělají z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu "cár papíru". Podobný názor mají ale i odborníci.

Předrevoluční praktiky jsou zpět

"Mnozí z úředníků si ověřili, že některé věci z dob před rokem 1989 mají výhody, a vracejí se tajně a bezpečně zpátky," uvedl pro deník Právo psycholog Karel Humhal.

I podle dalších odborníků je skutečnost, že většina státních institucí má odmítavý postoj vůči zveřejňování platů a odměn vysoce postavených úředníků, velmi špatným signálem pro veřejnost.

Právě orgány veřejné moci se podle expertů totiž jako první musí řídit závaznými rozsudky Nejvyššího správního soudu. Státní úředníci jsou totiž placeni z veřejných prostředků.

Autorita práva se ztrácí

Každý má sice právo rozhodnutí soudu kritizovat a mít k nim výhrady, musí je ale prýrespektovat. "A teď najednou se ti občané a podnikatelé dozvědí, že pokud se správnímu orgánu nějaký rozsudek nelíbí, tak říká, že se na něj nevztahuje, a že to tedy dodržovat nemusí. Pak to snižuje autoritu práva a v žádném případě to není dobré," uvedl pro deník vedoucí katedry správního práva Masarykovy univerzity v Brně Stanislav Kadečka.

Sociolog Ivan Gabal soudí, že chování úředníků svědčí o tom, že rozsudek soudu je pro ně cár papíru. Zamlčováním svých platů totiž prý pouze potvrzují jejich nelegitimnost.

Více čtěte:

Líní a pohodlní úředníci, kritizuje zástupkyně ombudsmana

Foto: patriot.sk

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…