Peake pro rozhlas: Jednání se nezadrhlo na miliardách pro dopravu

27.06.2011 14:00

Předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake pro Český rozhlas vysvětlila, že se včerejší jednání K9 nezadrhlo kvůli penězům na dopravu a personáliích, ale v tom, zda jsou VV ochotny podepsat dodatek ke koaliční smlouvě.

Peake pro rozhlas: Jednání se nezadrhlo na miliardách pro dopravu

Za čtyři dny má vypršet ultimátum Věcí veřejných, aby koalice mezi sebou dokončila dodatek ke stávající koaliční smlouvě a vyjasnila si obsazení resortů. Koaliční K9 v neděli o personáliích nejednala a média tak začala spekulovat o konci koalice.

Jenže šéfka poslanecké frakce Věcí veřejných Karolína Peake dnes pro rozhlas řekla, že odmítá důvod, kterým odchod z včerejšího jednání odůvodnila ODS a TOP 09. Tyto strany totiž uvedly, že nejmenší vládní strana stupňuje své požadavky a vyjednávání se zadrhlo na tom, kolik peněz má dostat školství a doprava.

"Já se musím vymezit proti tomu, že by to byl nějaký nový požadavek ze včerejška," podotkla Peake. Podle ní Věci veřejné jen chtějí, aby byla dodržena předchozí dohoda.

Navýšení pro dopravu navrhl prý Úřad vlády

"Tak trochu náhodou totiž ten původní dokument k pracovnímu dodatku ke koaliční smlouvě obsahoval ustanovení, které tam vložil sám Úřad vlády, že ten rozpočet na dopravní infrastrukturu bude navýšen o 17 miliard korun. My jsme tím byli příjemně překvapeni, ale včera to ministr Kalousek zásadně odmítl. Proto jsme se chtěli bavit o základních parametrech rozpočtu na příští rok," zmínila kromě jiného Peake.

„Včerejší jednání na K9 se tak nezadrhlo kvůli 17 miliardám na dopravě, zadrhlo se na tom, zda-li jsme v tuto chvíli skutečně ochotni podepsat dodatek ke koaliční smlouvě a pokračovat dále v plnění koaliční smlouvy, o níž zároveň víme, že její některá ustanovení týkající se rozpočtu nemohou být naplněna," řekla dále pro rádio Peake.

Podle ní není ambicí strany domluvit si přesně, který resort bude mít kolik miliard. „Chceme mít jen nalito čistého vína, co jsme schopni a co nejsme schopni dohodnout nejen z nového dodatku ke koaliční smlouvě, ale i z původní koaliční smlouvy," uvedla Peake.

Dodatek ke stávající koaliční smlouvě by měl být podepsán do čtvrtka 30. června. Peake ale stále věří, že k dohodě dojde. Co by se dělo v opačném případě, zatím neřekla. Zdůraznila však, že její strana je připravena nadále jednat.

Polčák: Požadavek se objevil nad rámec smírčího řízení

„Takovýto požadavek se objevil nad rámec smírčího řízení, který souvisel s personálními požadavky Věcí veřejných a následným časovým horizontem, jakýmsi ultimátem. A nyní se objevují další a další programové požadavky," poznamenal k tomu poslanec za TOP 09 Stanislav Polčák. Podle něj není možné si na K9 dojednávat něco, co bylo nad rámec debaty, která se včera vedla.

„Do dodatku opravdu nemůžeme dát takhle konkrétní závazek. Bylo by to krajně nezodpovědné vůči veřejným financím," poznamenal.

ODS se ke stanovisku TOP 09 včera přidala. „Pokračování nekonečných jednání, kdy jsou požadavky pořád měněny, posunovány, znovu nastolovány, nemá příliš význam," připomíní rozhlas slova premiére Petra Nečase.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…