Dávky v hmotné nouzi s kartou: Libovolné peníze nebude možné vybírat

27.06.2011 15:05

Lidé na podpoře budou mít možnost si díky speciální platební kartě vybírat dávky v hmotné nouzi. Zatím ale karta nebude fungovat v bankomatech a nepůjde s ní zaplatit ani v baru. Naopak ji lidé budou moci využívat při placení v supermarketu. Zjistil to Český rozhlas.

Dávky v hmotné nouzi s kartou: Libovolné peníze nebude možné vybírat

Karta bude mít podle zjištění rozhlasu několik funkcí: identifikační, autorizační a platební. Protože karty bude možné propojit s daňovou správou, kontroloři budou moci kontrolovat účtenky. Pokud na nich najdou alkohol nebo cigarety, dávky sníží nebo odeberou. 

„Každý účastník sociálního systému bude držitelem této karty a bude ji používat pro komunikaci se svým protějškem na straně státu. Pro výplatu dávek platební funkci použít může, v případě dávek, kde jsou účelově vázané prostředky, pak platební funkci použít musí," vysvětlil pro Český rozhlas náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška.

Hotovost si podle něj bude moci pomocí platební karty vybrat z bankomatu například člověk, který pobírá podporu v nezaměstnanosti. Může na kartu nakupovat bez omezení. Peníze si také může převést na svůj účet.

„Pokud jde o hmotnou nouzi, tak způsob výplaty určuje plátce, tedy úřad práce. Klient si nebude moci vybírat z bankomatu libovolné prostředky," upřesnil Šiška.

V první fázi dostanou kartu ti lidé, kteří ji budou používat povinně. Bude se jednat o ty, kteří dostávají podporu v hmotné nouzi. Jsou jich desítky tisíc a stát jim ročně dohromady přispívá čtyřmi miliardy korun. U jiných dávek bude její používání dobrovolné. Podle Hospodářských novin to zatím vypadá celkově na 800 tisíc karet.

Na banku bude vypsána soutěž

Rozhlas ale zjistil, že zatím není určená banka, která bude mít karty na starosti. „V nejbližší době má být vypsána soutěž. Bankám se zakázka na první pohled prý zdá zajímavá. Ale počáteční investice bude velká a návratnost v řádu let," uvedl v této souvislosti rozhlas.

Ředitel Programů sociální integrace ze společnosti Člověk v tísni Jan Černý ovšem rozhlasu řekl, že považuje návrh ministerstva za často rozporuplný.

„Působí to na mě, že je potřeba se na to dívat jako na obchodní případ. Ministerstvo nezastírá, že cílí na největší část balíku, na pojistné dávky. To znamená, že to je proti nepřizpůsobivým nebo těm, kteří údajně zneužívají dávky. Já znám hodně málo lidí, kteří je zneužívají tak, jak se o tom mluví," zmínil Černý.

Podobné projekty znají třeba v Itálii, na Slovensku nebo ve Velké Británii, kde se díky kartám snížily pro stát náklady.

„Na druhou stranu předseda Národní rady pro osoby se zdravotním postižením Václav Krása považuje sociální kartu za stigma pro její držitele a za další možnost, jak by se mohli obohatit případní tuneláři," dodalo ke kartám rádio.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…