Komunista Filip: Novela zákoníku práce je jen rezignací na švarce

29.06.2011 23:08

Zpružnit pracovní trh a motivovat firmy k vytváření nových míst - to má přinést novela zákoníku práce, kterou schválili ministři. Opozici a odborům se ale nezamlouvá, například proto, že rezignuje na šíření švarc systému.

Komunista Filip: Novela zákoníku práce je jen rezignací na švarce

„Chtěli jsme, aby byl zákoník práce čtivější," byl jeden z argumentů náměstka ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerky v Událostech, komentářích na ČT. Novela Jaromíra Drábka totiž prošla vládou.

Opozice i odbory jsou ovšem proti novele zákoníku. Například podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa jde o velice jednoduché zpružnění trhu, které ovšem nepočítá s dalšími věcmi - jako možnostmi bydlení v dané lokalitě či zda se dotyčný má jakou dopravou dostat na své nové pracovní místo.

Související: Drábkova novela zákoníku práce prošla vládou

Šimerka se ovšem „své" novely zastával. „Zahrnuje povinnosti zaměstnanců i zaměstnavatelů, jde o úhel pohledu," vysvětloval. Pro někoho jsou pak podle něj uvedené povinnosti nedostatečné, pro jiné jsou zase přílišné - novela má podobu kompromisu.

Komunista Filip ale oponuje, že nový zákoník práce bude spíše omezovat práva pracujících a nenabídne jim za to žádné kompenzace. Zdůraznil také, že v určitých aspektech prý stejně zaostáváme za zbytkem Evropy.

Šimerka poté vysvětlil, proč se v novele zvyšuje limit pro dohody o provedení práce z dosavadních 150 na 300 hodin ročně - má to narušit zneužívání v tzv. švarc systému. Filip však opět oponoval: „Je to spíše rezignování na to, aby se tu nešířil švarc systém."

Čtěte více:

Vláda projedná novelu zákoníku práce, reformu penzí a zdravotní zákony

Vláda byla pro zákon o inspekci bezpečnostních sborů. Ministři hlasovali jednomyslně

Změny v zákoníku práce poslanci přijali. Řekli ano i vyšším poplatkům u soudu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …