Kalousek hledá 20 miliard. Škrtat bude všude, možná přidá na dálnice

30.06.2011 20:43

Hned příští rok potřebuje ministr financí Miroslav Kalousek seškrtat 20 miliard korun, a tak svým kolegům nabídl tři možnosti. Jedna z nich například obsahuje pětiprocentní škrty ve všech oblastech.

Kalousek hledá 20 miliard. Škrtat bude všude, možná přidá na dálnice

Škrtnout pět procent výdajů ve všech resortech, to je jeden z plánů ministra financí Miroslava Kalouska. Nabídku celkem tří variant poslal svým kolegům písemně.

Druhá možnost, kterou Kalousek nabízí, je škrtnout dokonce deset procent, poté by ale vláda přidala čtrnáct miliard na stavbu nových dálnic. Jako třetí jsou uvedeny neurčité „drastické škrty v sociální oblasti".

K tématu:
Kalouskův seznam toho, co podraží. Najdete tam i smrt

Buď škrty, nebo škrty a dálnice

Server Aktuálně.cz informuje, že na středeční schůzce ekonomických ministrů se vážně jednalo pouze o prvních dvou možnostech. V první by se seškrtalo celkem 18 miliard korun, v druhé by se seškrtalo 32 miliard a 14 se přidalo na stavbu dálnic, což by mělo za „zisk" opět stejnou částku 18 miliard.

Škrtat se bude v oblastech, ke kterým jednotliví ministři nejsou zavázáni ze zákona. Kde konkrétně se ale uspoří, o tom si rozhodnou ministři sami. "Je zřejmé, že prostor pro plošné škrty byl již v minulosti vyčerpán, a proto se navrhuje, aby správci kapitol vymezili rozsah agend, které budou v příštích letech omezeny případně zrušeny," doporučuje Kalousek.

Následující rok bude ještě horší

Zároveň také připomněl, že v dalších dvou letech se bude už škrtat deset procent, tudíž si mají ministři naplánovat i následující úspory. V roce 2013 chce totiž ministr financí najít 55 miliard korun, o rok později ještě 35 miliard navíc.

Čtěte více:

Hospodští štamgasti by Kalouskovi do piva i plivli

ODS a VV udrží vládu pohromadě. Proti Kalouskovi

reklama

autor: pan

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…