Kalouskův seznam toho, co podraží. Najdete tam i smrt

30.06.2011 9:47

Při popisu „neštěstí", která dopadnou na občanskou hlavu po zavedení sjednocené daně z přidané hodnoty (DPH) se většinou ozývají jako protiargument zvýšená cena u potravin, nebo u dětského zboží. Důsledky nabývají podstatně děsivějších rozměrů, zadívá-li se občan do tabulky, které zboží či služby po zvýšení daně podraží.

Kalouskův seznam toho, co podraží. Najdete tam i smrt

Kromě notoricky známých potravin, včetně sladidel pro diabetiky a krmení pro zvířata, dětských plen či knih, kvůli kterým už vyšli čtenáři spolu s vydavateli do ulic, najdeme tam i věci, které opravdu berou dech. Dozvíme se, že podraží například Braille papír, který používají nevidomí a slabozrací k ražení braillova písma. Podraží dokonce bílé hole.

Také manipulační stroje a zařízení pro přepravu těžce zdravotně postižených osob upoutaných na vozíku podraží o 4 procenta. Vzhledem k tomu, že se nejedná o malé částky je DPH pro postižené lidi a jejich rodinu citelnou zátěží.

SLEDUJEME téma DPH

Podraží například i vstupenky do kin, nebo do ZOO, do muzeí a dalších kulturních zařízení. Podle koalice se tak tyto položky rovněž zařadily do luxusních služeb. Dovolená také přijde dráž, protože se zvýší i DPH pro cestovní kanceláře či průvodce, ale i pro pozemní, lodní i leteckou dopravu.

Projednávání zákona ve sněmovním výboru:

Že se zdraží služby u pořádání kongresů, výstav a veletrhů, budiž, je to vybraná skupina lidí, podstatně širší skupinu zasáhne zdražení služeb zaměstnaneckých prodejen, kantýn, závodních a podobných jídelen. Zvýší se i poplatky za odvoz komunálního odpadu, který byl rovněž v nižší DPH.

Ten kdo má po předcích nějakou starožitnost, by si měl hodně rychle uvědomit, kolik je tomu „skvostu" let, protože jakmile to spadne do kategorie 9706 - což jsou jiní předměty než umělecká díla nebo sběratelské předměty, pokud jsou starší než 100 let, spadne to i do kategorie se zvýšenou spodní hranicí DPH. Nechce-li tak někdo mít oplétačky s finančním úřadem, měl by si s prodejem pospíšit.

Čtěte také:
Dolejš (KSČM): Korupce a růst DPH
Vláda se zbláznila. Nevyberou ani korunu navíc, naříká pravicový intelektuál
Sobotka: Tři druhy lži? Malá, velká a vládní
Co zdaníte příště? Přežije jen klíště. Čtenáři bránili knihy před Kalouskem

Zvýšení sazby DPH se odrazí i na takových službách, jako je pohřební. „Každé to zvýšení daně s sebou nese zdražení služeb", řekl ParlamentnimListům.cz Julius Mlčoch, ředitel Pohřební služby Hlavního města Prahy. Upozornil, že se zdraží nejen služby, ale i zboží, jako jsou rakve či věnce, protože to vše patřilo do snížené daně. „Celkově se zdraží výše pohřbů," konstatoval. Mlčoch uvedl, že sice nedokáže přesně v číslech definovat změny, které to vyvolá v oboru, „z předchozích zvýšení daně ale vím, že docházelo také ke zvýšení počtu pohřbu bez obřadu, nebo k pohřbům na náklady obce, kdy se k zesnulému nikdo nehlásil,"dodal.

DPH se dotkne i svatebního servisu. „Jistěže se nás to dotkne, protože květiny, dorty, a podobná produkce je doposud v 10procentní dani", řekla ParlamentnímListům.cz Marcela Topinková, účetní svatební agentury „Perfektní svatba". „Pro naše klienty do bude rozhodně dražší," dodala.

Zvýšení daně z přidané hodnoty má posílit druhý pilíř daňové reformy. „Živit tento pilíř ze státních penzí je více než nekorektní," konstatoval už dříve Jiří Dolejš (KSČM). Podle seznamu uvedeného v příloze novely, se ale nová daňová úprava dotkne občanů této země v životě i ve smrti.



Zvýšení DPH: Přílohy k zákonu 

Příloha č. 1 k zákonu č. 235/2004 Sb.

Seznam zboží podléhajícího snížené sazbě

Číselný kód
Harmonizovaného

systému popisu

číselného označování zboží


Název zboží

01-05, 07-23, 25

- Potraviny včetně nápojů (vyjma alkoholických, vymezených zvláštním předpisem71)) a krmiva pro zvířata; živá zvířata, semena, rostliny a přísady, obvykle určené k přípravě potravin; výrobky obvykle používané jako doplněk nebo náhražka potravin; voda.

 

Mimo zboží zařazeného do číselných kódů 2203-2208

06

Živé dřeviny a jiné rostliny; cibule, kořeny a podobné; řezané květiny a dekorativní listoví.

07-12

Rostliny a semena

28-30, 40, 48, 56, 61 62

- Radiofarmaka, sorbit pro diabetiky, aspartam, sacharin a jeho soli, antibiotika, farmaceutické výrobky - jen používané pro zdravotní péči, prevenci nemocí a léčbu pro humánní lékařské účely.

4818, 6111, 6209

- Dětské pleny.

49

- Knihy, brožury, letáky, prospekty, noviny a časopisy, kde reklama nepřesahuje 50 % plochy, obrázková alba, obrázkové knihy, předlohy ke kreslení a omalovánky pro děti, hudebniny tištěné či rukopisné, kartografické výrobky všech druhů včetně atlasů, nástěnných map, topografických plánů a globusů, kromě tiskovin plně nebo podstatně určených k reklamě.

01 - 96

- Zdravotnické prostředky podle zvláštních právních předpisů71), včetně náhradních dílů, u kterých je čestným prohlášením doloženo, že zboží náleží k určitému zdravotnickému prostředku k ošetřování nemocných, vyjma zboží kapitoly 24.

48, 64, 66, 84, 85, 87, 90, 91

- Zboží pro osobní používání nemocnými ke zmírnění následků nemocí, jež není zdravotnickým prostředkem podle zvláštních právních předpisů, a to:

- Braille papír

- Bílé hole pro nevidomé a částečně vidící osoby

- Osobní a kuchyňské váhy s hlasovým výstupem pro nevidomé a částečně vidící osoby

- Manipulační stroje a zařízení pro přepravu těžce zdravotně postižených osob upoutaných na vozíku

- Psací stroje a stroje na zpracování textu (slovní procesory) upravené k používání nevidomými a částečně vidícími osobami nebo osobami s amputovanou nebo ochrnutou horní končetinou

- Elektronické kalkulačky s hlasovým nebo hmatovým výstupem pro nevidomé a částečně vidící osoby a elektronické počítací stroje s hlasovým nebo hmatovým výstupem pro nevidomé a částečně vidící osoby

- Počítače speciálně upravené pro nevidomé a částečně vidící osoby s hlasovým nebo hmatovým výstupem nebo hardwarovým adaptérem pro zvětšování písma a obrazu, a jejich jednotky a přídavná zařízení s hlasovým nebo hmatovým výstupem nebo hardwarovým adaptérem pro zvětšování písma a obrazu

- Braillská počítačová tiskárna pro nevidomé a částečně vidící osoby, klávesnice pro nevidomé a částečně vidící osoby a jiné výstupní a vstupní jednotky počítače pro zpracování hmatového písma

- Jednotky počítačů a přídavná zařízení k počítačům umožňující jejich ovládání osobami se sníženou jemnou motorikou nebo amputovanými končetinami

- Telefony a videotelefony konstruované pro použití neslyšícími osobami

- Zvětšovače televizního obrazu pro nevidomé a částečně vidící osoby

- Speciální akustické nebo vizuální přístroje pro neslyšící, nevidomé a částečně vidící osoby

- Ruční ovládání nožních pedálů, ruční páky, včetně řadicí páky, pro tělesně postižené osoby

- Hodinky pro nevidomé a částečně vidící osoby s hmatovým nebo hlasovým výstupem s pouzdrem jiným než z drahých kovů a vibrační a světelné hodinky pro neslyšící osoby

- Vibrační a světelné budíky pro neslyšící osoby a budíky s hlasovým nebo hmatovým výstupem pro nevidomé a částečně vidící osoby

- Části a součásti těchto výrobků, u kterých je čestným prohlášením doloženo, že zboží náleží k určitému výše uvedenému druhu zboží.

94

- Dětské sedačky do automobilů.

4401

- Palivové dřevo v polenech, špalcích, větvích, otepích nebo podobných tvarech; dřevěné štěpky nebo třísky, piliny a dřevěný odpad a zbytky, též aglomerované do polen, briket, pelet nebo podobných tvarů, určené jako palivo.

Číselným kódem Harmonizovaného systému se rozumí číselný kód popisu vybraných výrobků uvedený v celním sazebníku ve znění platném k 1. lednu 2007.

Snížené sazbě daně podléhá zboží, které odpovídá současně číselnému kódu Harmonizovaného systému a výslovně uvedenému slovnímu popisu k tomuto kódu v textové části této přílohy.

Novinami se pro účely tohoto zákona rozumí deníky a zpravodajské periodické tiskoviny, vydávané nejméně dvakrát ročně pod stejným názvem a v úpravě pro ně typické bez pevného spojení jednotlivých listů.

70)    § 2 písm. g) zákona č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů.

71)    Zákon č. 123/2000 Sb., o zdravotnických prostředcích a o změně některých dalších zákonů.

Nařízení vlády č. 181/2001 Sb., kterým se stanoví technické požadavky  na  zdravotnické prostředky, ve znění zákona č. 336/2001 Sb. a zákona č. 251/2003 Sb.

Nařízení vlády č. 191/2001 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na implantabilní zdravotnické prostředky, ve znění zákona č. 337/2001 Sb. a zákona č. 251/2003 Sb.

Nařízení vlády č. 286/2001 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro.

     

Příloha č. 2 k zákonu č. 235/2004 Sb.

Seznam služeb podléhajících snížené sazbě

CZ-CPA         Popis služby

Opravy zdravotnických prostředků uvedených v příloze č. 1 k tomuto zákonu.

33.17.19          Opravy invalidních vozíků.

36.00.2            Úprava a rozvod vody prostřednictvím sítí.

37                    Odvádění a čištění odpadních vod včetně ostatních služeb souvisejících s těmito činnostmi.

38. 1                Sběr a přeprava komunálního odpadu.

38. 2                Příprava k likvidaci a likvidace komunálního odpadu.

49                    Pozemní hromadná pravidelná doprava cestujících a jejich zavazadel.

49. 39.2           Osobní doprava lanovými a visutými drahami a lyžařskými vleky.

50                    Vodní hromadná pravidelná doprava cestujících a jejich zavazadel.

51                    Letecká hromadná pravidelná doprava cestujících a jejich zavazadel.

55                    Ubytovací služby.

59.14               Poskytnutí oprávnění vstupu na filmová představení.

81.21.10          Služby čištění vnitřních prostor prováděné v domácnostech.

81.22.11          Služby mytí oken prováděné v domácnostech.

86                    Zdravotní péče, pokud není osvobozena od daně podle § 58.

87                    Sociální péče, pokud není osvobozena od daně podle § 59.

88.10, 88.91    Domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany.

90                    Služby spisovatelů, skladatelů, sochařů a jiných výkonných umělců, pokud se  nejedná o poskytnutí oprávnění k výkonu práva dílo užít a mimo služby nezávislých novinářů, nezávislých modelů a modelek.

90, 91, 93        Poskytnutí oprávnění ke vstupu do muzeí a jiných kulturních zařízení (na kulturní akce a památky, výstavy, do zoologických a botanických zahrad, přírodních rezervací, národních parků, lunaparků a zábavních parků, cirkusů, historických staveb a obdobných turistických zajímavostí).

93.11, 93.12    Poskytnutí oprávnění vstupu na sportovní události; použití krytých i nekrytých sportovních zařízení ke sportovním činnostem.

93.13               Služby posiloven a fitcenter.

93.29.11          Služby související s provozem rekreačních parků a pláží.

93.29.21          Poskytnutí oprávnění vstupu na ohňostroje, světelná a zvuková představení.

96.03               Pohřební a související služby mimo pohřebních služeb pro zvířata.

96.04               Služby tureckých lázní, saun, parních lázní a solných jeskyní.

Snížené sazbě daně podléhají služby, které odpovídají současně číselnému kódu klasifikace produkce CZ-CPA platná od 1. ledna 2008 a výslovně uvedenému slovnímu popisu k tomuto kódu v textové části této přílohy.

Pravidelnou hromadnou přepravou osob se rozumí přeprava osob po stanovených trasách, kdy cestující nastupují a vystupují na předem určených zastávkách nebo místech podle předem stanovených jízdních řádů, schválených podle zákona č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě ve znění pozdějších předpisů, zákona č. 266/1994 Sb., o drahách, ve znění pozdějších předpisů, zákona č. 49/1997 Sb., o civilním letectví a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, zákona č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě, ve znění pozdějších předpisů, vyhlášky č. 388/2000 Sb., Ministerstva dopravy a spojů o jízdních řádech veřejné linkové osobní dopravy, jde-li o linkovou osobní dopravu veřejnou.

Za služby čištění vnitřních prostor prováděné v domácnostech a za služby mytí oken prováděné v domácnostech se pro účely tohoto zákona považuje úklid v bytě nebo rodinném domě mimo prostor, které nejsou určeny k bydlení. Za služby čištění vnitřních prostor prováděné v domácnostech a za služby mytí oken prováděné v domácnostech se považuje také úklid společných prostor bytového domu.

Oprávněním k výkonu práva dílo užít se rozumí oprávnění podle zákona č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů v platném znění.

Příloha č. 3 1 k zákonu č. 235/2004 Sb.

Seznam plnění, při jejichž provádění se subjekty, které vykonávají veřejnou správu, považují za osoby povinné k dani

- Dodání vody, plynu, tepla, chladu a elektřiny.

- Dodání nového zboží vyrobeného nebo nakoupeného za účelem dodání v nezměněném stavu.

- Služby telekomunikační uvedené v kódu SKP 64.

- Doprava pozemní a potrubní nákladní, doprava pozemní osobní uvedená v kódu SKP 60.

- Doprava vodní osobní a nákladní uvedená v kódu SKP 61.

- Doprava letecká pravidelná a nepravidelná osobní a nákladní doprava uvedená v kódu SKP 62.

- Skladování, přístavní a letištní služby v kódu SKP 63.

- Služby cestovních kanceláří a agentur, průvodcovské služby uvedené v kódu SKP 63.

- Reklamní služby uvedené v kódu SKP 74.

- Služby pořádání výstav, veletrhů a kongresů, uvedené v kódu SKP 74.

- Služby prodejen pro zaměstnance, kantýn, závodních a podobných jídelen uvedené v kódu SKP 55

- Služby provozovatelů rozhlasového a televizního vysílání ze zákona jiné než osvobozené od daně podle § 53 zákona.

- Plnění uskutečněná Státním zemědělským intervenčním fondem týkající se dodání zemědělských a potravinářských výrobků podle předpisů platných pro činnost tohoto fondu.

Pro účely přílohy č. 3 1 se používá Standardní klasifikace produkce platná k 1. lednu 2003. Do přílohy č. 3 1 se zařazují služby, které odpovídají současně číselnému kódu Standardní klasifikace produkce a výslovně uvedenému slovnímu popisu k tomuto kódu v textové části této přílohy.


Příloha č. 4 2 k zákonu č. 235/2004 Sb.

Umělecká díla, sběratelské předměty a starožitnosti

Číselný kód
Harmonizovaného

systému popisu číselného označování zboží


Název zboží

A) Umělecká díla

5805

- Tapisérie zhotovené ručně podle originální předlohy poskytnuté umělcem, nejvýše však v osmi kopiích.

6304

- Nástěnné textilie, zhotovené ručně podle originální předlohy poskytnuté umělcem, nejvýše však v osmi kopiích.

9701

- Obrazy, malby, kresby, koláže, a podobná výtvarná díla, zhotoveny zcela výhradně ručně umělcem, kromě plánů a výkresů pro architektonické, technické, průmyslové, obchodní, topografické nebo podobné účely, ručně dekorované a zhotovené předměty, divadelní kulisy, ateliérová a podobná malovaná pozadí.

9702

- Původní rytiny, tisky a litografie, které jsou zhotoveny umělcem bezprostředním přetiskem v omezeném počtu exemplářů v černobílém nebo barevném provedení a to výhradně ručně nikoli mechanickým nebo fototechnickým postupem.

9703

- Původní plastiky a sochy z jakéhokoliv materiálu, pokud byly zcela zhotoveny umělcem; odlévané sochy do 8 kusů, pokud výroba probíhá pod dohledem umělce nebo jeho právního zástupce.

B) Sběratelské předměty

9704

- Poštovní známky, výplatní známky nebo kolky, obálky frankované a opatřené poštovním razítkem prvního dne emise známky, poštovní ceniny a obdobné frankované či nefrankované předměty, pokud nejsou zákonným platidlem ani nejsou zamýšleny k použití jako zákonné platidlo.

9705

- Sbírky a sběratelské předměty zoologického, botanického, mineralogického, anatomického historického, archeologického, paleontologického, etnografického nebo numismatického zájmu.

C) Starožitnosti

9706

- Jiné předměty než umělecká díla nebo sběratelské předměty, pokud jsou starší 100 let.

     


Příloha č. 5 3 k zákonu č. 235/2004 Sb.

Seznam zboží, u kterého se při dodání použije režim přenesení daňové povinnosti

Číselný kód Harmonizovaného

systému popisu a

číselného označování zboží


Název zboží

2618 00 00

Granulovaná struska (struskový písek) z výroby železa nebo oceli

2619 00

Struska, zpěněná struska (jiná než granulovaná struska), okuje a jiné odpady z výroby železa nebo oceli

2620

Struska, popel a zbytky (jiné než z výroby železa nebo oceli), obsahující kovy, arsen, nebo jejich sloučeniny

3915

Odpady, úlomky a odřezky z plastů

4004 00 00

Odpady, úlomky a odřezky z kaučuku (jiné než z tvrdého kaučuku) a prášky a zrna z nich

4707

Sběrový papír, kartón nebo lepenka (odpad a výmět)

6310

Použité nebo nové hadry, motouzy, šňůry, provazy a lana z textilních   materiálů ve formě zbytků nebo výrobků vyřazených z používání

7001 00 10

Skleněné střepy a jiné skleněné odpady

7112

Odpad a šrot z drahých kovů nebo z kovů plátovaných drahými kovy; ostatní odpad a šrot obsahující drahé kovy nebo sloučeniny drahých kovů,  používaný hlavně pro rekuperaci drahých kovů

7204

Odpad a šrot ze železa nebo oceli; přetavený odpad ze železa nebo oceli v  ingotech

7404 00

Měděný odpad a šrot

7503 00

Niklový odpad a šrot

7602 00

Hliníkový odpad a šrot

7802 00 00

Olověný odpad a šrot

7902 00 00

Zinkový odpad a šrot

8002 00 00

Cínový odpad a šrot

8101 97 00

Odpad a šrot z wolframu

8102 97 00

Odpad a šrot z molybdenu

8103 30 00

Odpad a šrot z tantalu

8104 20 00

Odpad a šrot z hořčíku

8105 30 00

Odpad a šrot z kobaltu

ex 8106 00 10

Odpad a šrot z bismutu

8107 30 00

Odpad a šrot z kadmia

8108 30 00

Odpad a šrot z titanu

8109 30 00

Odpad a šrot ze zirkonia

8110 20 00

Odpad a šrot z antimonu

8111 00 19

Odpad a šrot z manganu

8112 13 00

Odpad a šrot z berylia

8112 22 00

Odpad a šrot z chromu

8112 52 00

Odpad a šrot z thallia

8112 92 21

Odpad a šrot z niobu (columbia); rhenia; gallia; india; vanadu  a germania

8113 00 40

Odpad a šrot z cermetů

8548 10

Odpad a zbytky galvanických článků, baterií a elektrických akumulátorů; nepoužitelné galvanické články, baterie a elektrické akumulátory.

Číselným kódem Harmonizovaného systému se rozumí kód popisu vybraných výrobků uvedený v celním sazebníku ve znění platném k 1. lednu 2010.

Je-li před číselným kódem Harmonizovaného systému uvedeno „ex", vztahuje se příloha na zboží označené současně číselným kódem Harmonizovaného systému a výslovně uvedeným slovním popisem k tomuto kódu v části přílohy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…