Exekuce uměleckých děl je nezákonná, vzkázal soud Diag Human

01.07.2011 15:55

O svém rozhodnutí přenést spor se státem do jurisdikce nezávislých zahraničních soudů Diag Human informoval předsedu vlády Petra Nečase dopisem už v lednu tohoto roku. Stalo se tak poté, kdy ztroskotaly i jeho poslední pokusy zajistit férové nezávislé právní řešení svého sporu v ČR.

Exekuce uměleckých děl je nezákonná, vzkázal soud Diag Human

Pozice České republiky ve sporu s firmou Diag Human výrazně posílila. Rakouský soud totiž vyhověl českému odvolání a prohlásil exekuci umělecký děl za nezákonnou. Tři zabavené obrazy a jedna socha by se tak mohly brzy navrátit do Česka. Informaci přinesla Česká televize.

Kauza Diag Human od začátku:

"Rakouský soud změnil původní rozhodnutí tak, že exekuce v této věci nebude prováděna, protože nebyla shledána zákonnou. V této chvíli je významně posílena pozice českého státu," domnívá se právník Tomáš Sokol, který ve sporu zastupuje resort zdravotnictví.

Pomůže anglosaské právo?

V této souvislosti stojí za zmínku, že právník společnosti Diag Human Jan Kalvoda chce využít všech prostředků, aby získal sumu, kterou společnost po Česku požaduje jako odškodnění. Údajně k tomu chce využít nejen evropské kontinentální zákony, ale také právo anglosaské, které se užívá v Británii či USA. Sokol se však nedomnívá, že by to Kalvodovi v případu významněji pomohlo.

„Nemyslím si, že by v tom mohlo hrát významnější roli jiné právo a že by tam Kalvoda díky anglosaskému právu mohl uspět," reagoval ovšem na to pro ParlamentníListy.cz překvapivě právník Tomáš Sokol, který je zároveň v této kauze poradcem ministerstva zdravotnictví.

„Podle mého názoru v tom žádný podstatný rozdíl nebude, protože se předpokládá, že všude bude vykonatelné rozhodnutí dávající druhé straně možnost, aby prokázala, že tomu tak není. Je to úplně stejné jako ve Francii," uvedl dále Sokol.

Související:

Kauza Diag: Kalvoda chce využít anglosaské právo. Sokol: Bez šance

Cikrt cupoval „kolegu" z Diagu: Co se mu nehodí, neexistuje, napsal

Nečas varoval: O kauze Diag Human pssst. Už ani slovo

Foto: diaghuman.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…