Vnitro nesouhlasí se zrušením tendru na telekomunikační služby

01.07.2011 18:32

Ministerstvo vnitra nesouhlasí se středečním rozhodnutím Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který zatím nepravomocně zrušil zadávací řízení pro veřejnou zakázku na nové rámcové smlouvy na takzvanou komunikační infrastrukturu veřejné správy (KIVS). Důvody zrušení tendru za více než 1,6 miliardy nepovažuje za relevantní a uvažuje o podání rozkladu, informovala v pátek mluvčí ministerstva Markéta Matlochová.

Vnitro nesouhlasí se zrušením tendru na telekomunikační služby

Vnitro podle ÚOHS při zadávání zakázky porušilo zákon, ministerstvo to odmítá. Kritici kvůli průtahům při tendru varují před "digitální tmou", která by ochromila úřady zapojené do KIVS.
Tendr na nové kontrakty na KIVS ministerstvo vypsalo loni v prosinci. Smlouvy měly být na 18 měsíců v hodnotě přes 1,6 miliardy korun, z toho 1,5 miliardy korun za datové služby a 125 milionů za hlasové služby. Do výběrového řízení se přihlásily společnosti UPC Česká republika, Telefónica O2, T-Mobile, GTS Czech, T-Systems společně s ČD Telematika, Dial Telecom a České Radiokomunikace. Poslední dvě firmy se obrátily na ÚOHS.

Antimonopolní úřad zrušil řízení na uzavření nových rámcových smluv na poskytování telekomunikačních služeb ze dvou důvodů. Jedním je to, že hodnotícím kritériem při posuzování nabídek měla být i doba potřebná k zajištění služby. Podle ÚOHS tím vnitro diskriminovalo zájemce, kteří nepatří mezi současné dodavatele služeb. "Zadavatel nemůže souhlasit s argumentem úřadu, že tento požadavek byl diskriminační a zvýhodnil stávající dodavatele, neboť 'noví' dodavatelé byli schopni nabídnout kromě několika marginálních katalogových listů plnění schopné konkurovat stávajícím dodavatelům," uvedla k tomu Matlochová.

Psali jsme:
Tendr ČSÚ na sčítání lidu byl v pořádku, rozhodl antimonopolní úřad
Telefónicu O2 prověří ÚOHS. Kvůli rychlému internetu

Druhým důvodem pro zrušení tendru byl požadavek vnitra na předložení certifikátu ISO 27001, který měl prokazovat, že uchazeč splňuje technické kvalifikační předpoklady. Podle ÚOHS ale ministerstvo nebylo oprávněno tento doklad požadovat. Ministerstvo ani s touto námitkou nesouhlasí s tím, že jde o mezinárodní normu, a je přesvědčeno, že zákon požadavkem neporušilo. "Vzhledem ke strategické a bezpečnostní důležitosti této veřejné zakázky tento certifikát přímo souvisí s plněním poskytovaným uchazeči v rámci veřejné zakázky a požadavek na jeho předložení je zcela přiměřený, neboť zadavateli zaručí, že předmět veřejné zakázky bude plněn dle jeho požadavků s ohledem na vysoké požadavky na standardy bezpečnosti informací," sdělila Matlochová.

Ministerstvo přistoupilo k podepsání přechodných smluv kvůli tomu, že nestíhalo včas uzavřít nové rámcové kontrakty, a hrozila tak "digitální tma". Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc dříve uvedl, že úřady by při "digitální tmě" například nebyly schopny vyplácet důchody, sociální dávky nebo mateřské přídavky.

Kritici ministerstvu v minulosti vytýkali, že s přípravou tendru na nové rámcové smlouvy začalo pozdě. Podle dřívějšího vyjádření vnitra ale za zpoždění může vedení úřadu z doby ministra Martina Peciny.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…