Byznysmeni dali práci Michálkovi. Temné spiknutí, vypálil Benda z ODS

03.07.2011 13:14

Pořízením a zveřejněním nahrávek zhatil koncem minulého roku Libor Michálek slibně našlápnutou politickou kariéru exministra Pavla Drobila. Naopak sám bývalý šéf Státního fondu životního prostředí se stal symbolem boje proti korupci, čerstvě zaštiťuje projekt elitního klubu podnikatelů, který hodlá vyhlašovat české protikorupční město roku. Přesto ho poslanec ODS Marek Benda považuje za nedůvěryhodného a mluví o jeho roli jako politicko-podnikatelské.

Byznysmeni dali práci Michálkovi. Temné spiknutí, vypálil Benda z ODS

V závěru minulého roku čelila vláda Petra Nečase hlasování o nedůvěře, což byl důsledek kauzy údajného uplácení na Státním fondu životního prostředí. Ta vynesla na mediální výsluní tehdejšího ředitele fondu Libora Michálka, zatímco místopředseda ODS Pavel Drobil se v jejím důsledku musel poroučet z funkce ministra pro životní prostředí.

Bývalý šéf SFŽP se od té doby stal symbolem boje proti korupci a v březnu mu Nadační fond proti korupci udělil půlmilionovou odměnu za odvahu. Dalším z důkazů, že si svým činem Michálek mohl vydobýt jisté renomé, je rozhodnutí elitního klubu podnikatelů Prague Business Club zaštítit nový projekt, který má ambici bojovat s korupcí na radnicích, právě osobou Libora Michálka.

SLEDOVALI JSME  kauzu Drobil

Peníze z podnikatelského prostředí napovídají o Michálkově roli

„Oslovíme několik desítek měst, zhodnotíme je v pěti oblastech a z výsledků poté sestavíme žebříček. U prvních zhruba deseti úřadů bude následovat hloubkový audit. Z něj následně vzejde české protikorupční město roku," shrnul pro iDNES.cz představu nově vzniklé platformy Libor Michálek. Prague Business Club, sdružující na dvě stovky firem, na projekt vyčlenil zhruba jeden milion korun.

„Čím více lidí z podnikatelského prostředí zaštítí spoustou peněz pana Michálka, tím je patrnější, že jeho role minulý podzim byla politicko-podnikatelská," poznamenává pro ParlamentníListy.cz k nové Michálkově roli poslanec ODS Marek Benda, jenž pořízení a zveřejnění nahrávek odsuzoval od samého počátku stejně jako tehdejší ředitel Národní galerie Milan Knížák.

Rozhovor s členem Nadačního fondu proti korupci:
Špion Randák začal mluvit. Ivan Langer: Je to fízl a šmírák

Odměňovat práskače je pokroucený žebříček hodnot

Ten označil nahrávání za absolutní svinstvo a doufal, že Michálek už nikdy nesežene slušnou práci. Ještě více ho pak rozlítilo, když Michálka ocenil výše zmíněnou sumou Nadační fond proti korupci. „Odměňovat člověka za to, že někoho práskne, že se chová nečestně, že někoho nahrává, to je tak pokroucený žebříček hodnot, že se stydím před svými žáky, že se něco takového děje," řekl před časem pro ParlamentníListy.cz Knížák.

Kromě morální jde i o trestněprávní stránku věci. V polovině června však policie případ údajného podplácení bývalého ředitele fondu Michálka ze strany exministra Drobila odložila. Brzy se ale ukázalo, že policie případ hodnotila jinak než státní zástupkyně, která o odložení věci rozhodla, protože se podle ní nejednalo o podezření ze spáchání trestného činu podplácení.

Veškerý manažerský výkon odvedl v kauzách Michálek

Podle Drobila šlo o očekávaný výsledek. „Zastavení vyšetřování považuji za logické. Celý případ byl od počátku absurdní. Nikdo mi nepředložil jediný důkaz. Já jsem aktéry pana Michálka a pana Knettiga odvolal, nařídil jsem audit a sám jsem pak rezignoval, aby nedošlo k podezření o manipulaci," sdělil pro ParlamentníListy.cz místopředseda ODS.

Jeho stranickému kolegovi Bendovi se neustálá glorifikace Michálka vůbec nezamlouvá, protože se mu nezamlouvá, jak si tehdejší šéf fondu v oné záležitosti počínal. „Navíc jsem sám velmi zvědav, kdo bude v celé kauze stíhán, veškerý manažerský výkon v citovaných kauzách měl právě pan Michálek. Pro mě není důvěryhodnou osobou," zdůrazňuje pro ParlamentníListy.cz poslanec Marek Benda.

K věci:

Policie jde proti zástupkyni. Nesouhlasí, že by Drobil neuplácel Michálka 

Michálek bude posuzovat korupci ve městech. Za milion 

Knížák se naštval na Drobilova kata: Odporný estébáku ...  

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…