Hrozba pro pád vlády. Nejsou to Véčka, ale přešvihnutý rozpočet

03.07.2011 13:53

Jen co se kabinet Petra Nečase oklepal po podpisu dodatku ke koaliční smlouvě, valí se na něj další hrozba. Pololetní bilance státního rozpočtu signalizuje, že by nemusel být dodržen letošní plánovaný schodek 135 miliard. Pak by mohla vláda padnout, připustil v OVM ministr obrany Alexandr Vondra.

Hrozba pro pád vlády. Nejsou to Véčka, ale přešvihnutý rozpočet

Pokud by se vládní koalici nepodařilo udržet letošní schodek státního rozpočtu pod hranicí 135 miliard korun, mohl by kabinet Petra Nečase skončit. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl ministr obrany Alexandr Vondra. „Máme to v programu. Pokud bychom schodek pro rok 2011 nedokázali udržet, je možné, že by vláda mohla padnout," připustil místopředseda ODS.

Pololetní čísla státního rozpočtu však nejsou příliš příznivá. Platí to především pro jeho příjmovou stránku. Podniky v červnu obvykle odvádějí 40 procent celkové roční částky a letos od nich finanční úřady dostaly jen 30 miliard, o devět miliard méně než loni. Pokud se ve druhém pololetí trend nezlepší, bude v příjmech chybět 59 miliard.

Propad příjmu musí nahradit razantnější škrty výdajů

Ve výdajích byl stát v prvním pololetí hodně zdrženlivý, neutratil víc než v minulém roce. Přesto vzhledem k vývoji příjmů hrozí, že plánovaný roční schodek 135 miliard korun nepřesáhne Česká republika jedině v případě, že ve výdajích letos škrtne ještě dalších 25 miliard.

K věci:

Moravec posadil politiky na déšť: Aby nachladli a zemi se ulevilo 

MF: Státní rozpočet skončil za první pololetí 2011 schodkem 62,9 mld. korun 

Kalousek zvažuje další miliardové škrty. Kvůli Řecku

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…