Za uplácení novinářů hrozí exstarostovi Kasičovi dva roky vězení

04.07.2011 12:51

V pořadu Soukromá dramata poukazovala TV Prima zvláště na Kasičovo působení ve Sboru národní bezpečnosti před rokem 1989. Například v září 1983 zakázal rockový koncert v pohostinství v Kuněticích na Pardubicku.

Za uplácení novinářů hrozí exstarostovi Kasičovi dva roky vězení

Bývalý starosta třetího pardubického městského obvodu Dubina Ján Kasič (ČSSD) a vydavatel místních tiskovin Svatopluk Kodet stanou před soudem pro podplácení novinářů. Vloni v listopadu je policie přistihla, když předávali reportérům televize Prima 60.000 korun, aby zastavili reportáž o Kasičově problematické minulosti. Hrozí jim až dva roky vězení s případným podmínečným odkladem nebo peněžitý trest, uvedla dozorující státní zástupkyně Kateřina Pavlíková.


Policie už vyšetřování ukončila. S jeho výsledky byl zatím seznámen Kodet, Kasič však odjel do lázní a měl by si je prohlédnout 18. července. "Až se s nimi seznámí, komisař spisy sváže a předloží mi je. Předpokládám, že během dvou týdnů poté podám na soud obžalobu," dodala Pavlíková.

Vyšetřovaný zůstává zastupitelem

Televize v pořadu Soukromá dramata poukazovala zvláště na Kasičovo působení ve Sboru národní bezpečnosti před rokem 1989. Například v září 1983 zakázal rockový koncert v pohostinství v Kuněticích na Pardubicku. Návštěvníkům dovolil setrvat v restauraci, ale později přijeli další policisté a s pomocí psů účastníky rozehnali. Někteří byli zadrženi a později bylo několik z nich odsouzeno. Kasič účast na zásahu připustil, ale hájil se tím, že mu to nikdy nebylo kladeno za vinu. Odsouzení z tohoto případu, kteří se po pádu komunismu opět obrátili na soud, prý s žalobou neuspěli.

Politik ČSSD v prosinci rezignoval na funkci starosty, zůstal však zastupitelem městské části a také zastupitelem Pardubic. Zatím má pozastavené členství v ČSSD.

Reportéři televize Prima rovněž koncem loňského roku uvedli, že jim někdo před odvysíláním reportáže opakovaně vyhrožoval fyzickým násilím a zničením jejich majetku. Podle Pavlíkové policie dosud vyšetřování v této věci neukončila ani nikoho neobvinila.

Související:
Korupce je téměř všude. Ohrožuje demokracii, soudí Češi

Fotokoláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…