Vláda zavadí otrokářské praktiky, hřímá komunista Opálka

04.07.2011 21:35

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá bič na nezaměstnané. Budou muset přijmout veřejně prospěšné práce či služby, nebo přijdou o dávky. Odboráři tvrdí, že připravovaná legislativa nese jasné znaky nucené práce a chtějí si na připravovaný zákon stěžovat u OSN.

Vláda zavadí otrokářské praktiky, hřímá komunista Opálka

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá zákon, jenž má vytvořit motivační tlak na nezaměstnané občany. Pokud člověku bez práce po dvou měsících v evidenci úřad práce nabídne veřejně prospěšnou práci či službu, dotyčný ji bude muset přijmout. Pokud tak neučiní, vypadne z evidence úřadu práce a přijde tak o podporu i o hrazené zdravotní pojištění. Informuje o tom server Tyden.cz.

Udržte se v pracovním tempu

Pokud je člověk delší dobu bez zaměstnání, ztrácí pracovní návyky. Po nějakém čase stále hůře shání také doporučení od předchozích zaměstnavatelů. Oběma těmto „bolestem" chce ministerstvo předejít právě prostřednictví navrhovaného zákona. Chce tak občany vést k tomu, aby přijímali i práce, které se jim nezdají tak lukrativní, byť na přechodnou dobu.

Připravovaný zákon ovšem silně kritizují odbory i opozice.  Člen sociálního výboru Poslanecké sněmovny má za to, že se tak Česká republika přiblíží téměř otrokářskému prostředí.

"Nemůžeme do našeho prostředí vnášet prvky téměř 'otrokářské'. To už se znova bavme o pracovní povinnosti, která není ani ve výkonu trestu, o umístěnkách a institutu trestného činu příživnictví," naráží Opálka na praxi za bývalého režimu.

Odboráři chystají stížnost k OSN

Stejného názoru jako poslanec Opálka jsou i odboráři, ti dokonce tvrdí, že připravovaná legislativa nese náležitosti nucené práce a proto chtějí nechat zákon prověřit u Mezinárodní organizace práce při OSN. Zásadní nedostatek připravovaného zákona je podle odborářů také to, že se neptá, kolik uchazečů připadá na jedno pracovní místo.

Další z členů sociálního výboru Lenka Kohoutová (ODS) hájí zákon i přes výtky opozice. Navrhuje ale, aby se veřejná služba neomezovala pouze na úklidové práce, ale aby fungovala v režimu bývalé náhradní vojenské služby. Tedy aby nabízela práci v nemocnicích či neziskových organizacích.

Za zmínku stojí, že od doby, kdy byla zrušena povinná základní vojenská služba, v nemocnicích mnohdy sházejí zřízenci, kteří by mohli převážet nemocné a vykonávat další nezbytné práce, které se bez silných paží neobejdou.


Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…