Bývalý majitel Diag Human se diví. Proč dávají Češi krev zadarmo?

05.07.2011 6:40

Bývalý majitel společnosti Diag Human Josef Šťáva je přesvědčen, že český stát okrádá dárce krve, když je žádá, aby ji darovali zadarmo. Jde o pohled úspěšného podnikatele, který se po emigraci z komunistického Československa dokázal prosadit ve švýcarském byznysu. Kdyby s ním Česko nevedlo spor, mohl by prý úspěšný podnikatel své vlasti v mnohém pomoci.

Bývalý majitel Diag Human se diví. Proč dávají Češi krev zadarmo?

Česko - švýcarský podnikatel Josef Šťáva prý nedávno prodal akcie firmy Diag Human mezinárodnímu konsorciu investorů. Učinil tak v době, kdy se stále vyhrocuje spor mezi Diagem a Českou republikou. Spor, v němž jde o krevní plazmu a údajně ušlý zisk v miliardách korun se táhne od počátku devadesátých let a Šťáva se dodnes podivuje, proč Češi darují krev zadarmo. Informuje o tom server idnes.cz

Proč okrádáte dárce krve?

Jedním z lidí, kteří podnikatele Šťávu blíže znají, je český herec a režisér Jan Kačer. Byl to právě on, kdo upozornil na Šťávův údiv nad českou velkorysostí. Z litru zdarma darované krve se totiž později vyrobí plazma, která je podle Šťávova vyjádření velmi drahá.

„Jednou se mě zeptal: Jak můžete podporovat dobrovolné dárcovství krve, když stát okrádá ty lidi? A já mu říkám: To je přece samozřejmé, že dám zadarmo krev. Ale víte, kolik z litru krve udělám plazmy? ptal se Šťáva. Ta krev, kterou vy dáte zadarmo, z toho je výrobek tisíckrát dražší, vysvětlil mi."

Mohl nám hodně pomoci

Kačer k tomu dodává, že by byl rád, kdyby se celý spor podařilo už definitivně uzavřít. Arbitráže mezi společnosti Diag Human a Českou republikou se totiž táhnou již od roku 1996. Známý režisér je také přesvědčen, že Česko mohlo talentu úspěšného podnikatele Šťávy využít, ale bohužel se tak nestalo.

Nepřehlédněte:

Francouzský novinář: O kauze Diag Human se u nás nepíše. Jde o pakatel

„Jsem naivní idealista, ale nevyužili jsme potenciál Josefa Šťávy. Když syn řídícího učitele v Bechyni, mimochodem komunisty, utekl a uchytil se ve zdravotnickém byznysu ve Švýcarsku, musel být opravdu šikovný," uzavírá Kačer.

Foto: diaghuman.cz

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …