Pravice svému Klausovi rozumí: Důchody nízké a všem stejné

07.07.2011 17:52

Prezident republiky Václav Klaus odmítl podepsat novelu, kterou se mění zákon o důchodovém pojištění, takzvanou malou důchodovou reformu, která reagovala na rozhodnutí Ústavního soudu a byla přijata se záměrem, aby výše důchodů více odpovídala výši plateb na tzv. důchodové pojištění. Zákon však nevetoval. U poslanců pravice nalezl částečné pochopení, levice nesouhlasí s jeho argumentací.

Pravice svému Klausovi rozumí: Důchody nízké a všem stejné

Klaus tímto postojem navazuje na svá dřívější prohlášení, která podporují solidární minimální rovný důchod. Výše důchodu penzistů nad rámec rovného důchodu by pak měla být dána soukromým zajištěním či spořením jednotlivce. Prezident nepovažuje takzvanou velkou důchodovou reformu za opravdovou reformu, nýbrž jen změnu parametrů průběžného důchodového systému.

 

Reakce ČSSD na krok prezidenta republiky:
Dienstbier (ČSSD): Klaus opětovně porušuje ústavní povinnosti hlavy státu

Více:

Může za to Ústavní soud

„Jako ministr jsem povinen respektovat rozhodnutí Ústavního soudu," reagoval stručně pro ParlamentníListy.cz ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09, který tím naznačil, že takzvaná malá důchodová reforma nebyla nápadem vlády, nýbrž byla přijata až v návaznosti na judikát Ústavního soudu.

Čtěte také: Ústavní soud zrušil část zákona o výpočtu důchodu

Předseda Výboru pro sociální politiku Martin Vacek z Věcí veřejných má pro Klausův postoj částečné pochopení, ačkoli na druhou stranu říká, že respektuje rozhodnutí Ústavního soudu a to, že se koalice dohodla na jiné formě důchodové reformy. „Rozhodnutí Ústavního soudu je prostě fakt. Stanovisko pana prezidenta považuji za legitimní, ale na druhou stranu respektuji, že se koalice shodla na jiné podobě důchodové reformy," řekl serveru ParlamentníListy.cz Vacek.

Čtěte také: Důchody po reformě: Ministr Drábek si svůj spočítal. Teď vy

Rozhodnutí správné, argumentace špatná

Předseda KSČM Vojtěch Filip a člen Rozpočtového výboru sněmovny Vojtěch Filip souhlasí s tím, že prezident zákon nepodepsal, ale odmítá jeho argumentaci. „Odůvodnění považuji za absurdní. Prezident musí přece znát ústavní princip stejného obsahu a ochrany všech druhů vlastnictví, a tedy i vlastnictví státního. To také znamená, že i s stát má právo vytvářet zásluhové systémy. A to jak výrobní, tak i sociální," uvedl pro ParlamentníListy.cz Filip.

Více: Klaus není sám. S kritikou důchodů souhlasí i Filip: Mají nás za hlupáky

SLEDUJEME téma důchodová reforma 

Člen Rozpočtového výboru Adam Rykala z ČSSD se ale za Ústavní soud postavil. „Ve chvíli, kdy občané hradí sociální pojištění, a ne sociální daň, tak s prezidentem souhlasit nemohu. Institut pojištění vznikl proto, aby se lidé zajistili mimo jiné i na stáří. Respektuji rozhodnutí Ústavního soudu a nesouhlasím s panem prezidentem. Pochopil bych, kdyby zákon nepodepsal z jiného důvodu- že do něj vláda propašovala postupné zvyšování odchodu do důchodu, což nemusela. Nedokážu si představit, že budou v 70 letech lidé řídit sanitky a autobusy a nebo budou mít dostatek sil na manuální práce," uvedl Rykala.

K tématu: Štěch: Malá důchodová reforma bude mít negativní dopad na občany ČR

Pravice prezidentovi spíš rozumí

Pochopení pro prezidenta má člen stejného výboru, Marek Šnajdr z ODS. „Sněmovna byla vázána rozsudkem Ústavního soudu, který je potřeba respektovat, byť postrádá logiku i rozpočtovou a společenskou odpovědnost. Prezident dal najevo stejné pocity, jaké mělo nemálo zákonodárců," míní Šnajdr.

„Pohledu pana prezidenta rozumím. Také si myslím, že by důchodová renta vyplácená státem měla být na solidárním a nikoli na zásluhovém principu. Nález Ústavního soudu však musíme respektovat, patří to k zásadám našeho právního státu," řekla ParlamentnímListům.cz místopředsedkyně Rozpočtového výboru Helena Langšádlová z TOP 09.

Čtěte také: Langšádlová (TOP 09): Reforma posílí rodinné vazby

Na solidární princip se odvolává i člen Výboru pro sociální politiku Jan Čechlovský z ODS. „Diskuse o principu zásluhovosti je samozřejmě hodně složitá. Připouštím, že bych s panem prezidentem částečně souhlasil, na druhé straně ovšem připomínám, že jsme respektovali rozhodnutí Ústavního soudu," vysvětlil poslanec ODS.

Klausova „neláska" k Ústavnímu soudu

Místopředseda Výboru pro sociální politiku Miroslav Opálka míní, že Klausem podporovaný princip rovného důchodu je krokem zpět a útěkem od principu solidarity. S rozhodnutím Ústavního soudu také nesouhlasí, protože byl podle něho bylo nejlepší vrátit se k systému před rokem 1993.

více: Opálka (KSČM): Vládní důchodová reforma poškodí většinu mladých lidí

„Pana prezidenta si velmi vážím, ale v tomto ohledu s ním nesouhlasím," reagovala stručně členka sociálního výboru Lenka Kohoutová z ODS. "Hodně s panem prezidentem nesouhlasím. Máme rovnostářské penze jako nikdo v Evropě. Až budou všichni platit na penzi stejnou částku, pak bude rovná penze v pořádku, ale teď to není fér," říká člen Rozpočtového výboru František Laudát z TOP 09.

„S malou důchodovou reformou sice nesouhlasíme, ale Klausova argumentace směřuje k rovnému důchodu, což taky odmítáme. Je také motivována Klausovou neláskou k Ústavnímu soudu," poznamenal člen Rozpočtového výboru Jiří Dolejš z KSČM.

"Takzvaná malá důchodová novela reaguje na nález Ústavního soudu, který nařídil zohlednit princip zásluhovosti vzhledem k odváděnému sociálnímu pojištění. Samozřejmě vznikla diskuse o tom, že může stačit schválit stropy na pojistné v jisté výši, například v současnosti z výše čtyřnásobku průměrné mzdy. Ministerstvo práce vypracovalo variantu, která byla schválena. Pokud se neschválí radikální důchodová novela zcela nového ražení, tak nás čeká odsouvání věku do důchodu, jak bylo dosud předpovězeno," uvedla místopředsedkyně sociálního výboru Jitka Chalánková z TOP 09.

Útok na princip solidarity

"S prezidentem souhlasím, i když se na věc dívám z jiné strany. Ústavní soud rozhodl, že lidé s vyššími příjmy mají mít vyšší důchod na základě podání soudce. Když odmyslím, že soudci tak pokračují v rozsudcích, kterými si odmítli snížit plat, pak je to útok na princip solidarity," sdělila ParlamentnímListům.cz místopředsedkyně Rozpočtového výboru Miloslava Vostrá z KSČM.

Podle ní sice stát není pojišťovna, ale je to instituce pomáhající zahladit nerovnost ve společnosti. Malá důchodová reforma  podle ní nerovnost zvyšuje. "Stát tu není jen pro bohaté a má pomáhat zejména slabým, chudým a bezmocným. Platby na sociální pojištění jsou povinné a je to svým způsobem daň, která rozděluje bohatství mezi generacemi. Lidé si nespoří na svých účtech, ale ti v produktivním věku platí důchody - odtud průběžný systém. Nesouhlasím s prezidentem v tom, že má být doplňkový. Naopak po zavedení progresivní daně se do něj má přispívat z daní, tak jako z něj donedávna peníze do rozpočtu plynuly," dodala Vostrá. 

Podle prezidenta reforma není reformou

Mezi vládou a prezidentem vznikl před časem spor o důchodovou reformu. Klaus kritizoval její spojení se zvýšením DPH. Podle něho v případě důchodové reformy jde jen o mírnou modifikaci současného systému.

„Smysl jakékoli důchodové reformy musí být ve sdělení, že občan v budoucnu se státem tolik počítat nemůže, že se musí každý - daleko více než dosud - o svoji budoucnost starat sám a že je třeba se staráním se o své vlastní zajištění ve stáří začít velmi brzy. Jsem přesvědčen, že jsou na to lidé, zejména mladší generace, připraveni a že to vědí," napsal v březnu prezident.

K tématu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…