Bulvár se pustil do ministra školství Dobeše. Vrátil dítě do ústavu

08.07.2011 16:56

Deník Blesk se ve svém úvodním materiálu obouvá do ministra školství Josefa Dobeše. Bere si na paškál dokonce celou jeho rodinu. Dobeš totiž vrátil do ústavu patnáctiletého Davida, kterého měl s manželkou v pěstounské péči. Rodina ho prý nezvládla – manželům ukradl vyšší částku peněz a dokonce ho musela před několika týdny hledat policie s vrtulníkem.

Bulvár se pustil do ministra školství Dobeše. Vrátil dítě do ústavu

Ministr Dobeš si přitom nechal už jako ministr školství pořídit sadu fotografií, které ho měly  vyobrazit jako muže, který dává před jinými radovánkami přednost rodině. Na fotkách se k němu tulí vytáhlý kluk.

Dobeš později vysvětlil, že jde o patnáctiletého Davida, kterého s manželkou mají v pěstounské péči. Chlapec měl prý těžký osud. Podle zjištění deníku Blesk byl ještě předtím, než si ho Dobeš vzal domů, v dětském domově, protože mu zemřela matka a rok na to i babička. Smůly se ale údajně nezbavil ani poté, co si ho do péče vzali starší manželé. I tam do rodiny zasáhla smrt a David putoval zpět do „děcáku".

Zpět v Diagnostickém ústavu v Dobřichovicích, tentokrát po odchodu od Dobešových, je podle Blesku chlapec už asi dva týdny. Deníku to potvrdil přímo jeho ředitel Jan Stárka. „Můžu vám to potvrdit, ale víc po mně nechtějte. Nejde ani tak o pana ministra, jako o toho chlapce. Je to komplikované," řekl Stárka.

K tématu:
Špína i investigativní čistič. Český bulvár by se od britského mohl učit, míní sociolog
Bulvár radí vládě, proč se rozloučit s Věcmi veřejnými
Bulvár hlásá: Petra Paroubková má nový kšeft, stala se z ní vydavatelka

Důvodem, proč v posledních týdnech znovu skončil v ústavu, byl podle bulváru on sám. „Podle ministra jim sebral peníze a hledala ho policie," napsal Blesk. „Je to celé hrozně těžké i pro mé tři další děti, které s ním navázaly vztah," přiznal nepřímo pravdu sám Dobeš, jenž je psychologem.

„Objevily se problémy, které vyvrcholily, když nám vzal v květnu větší částku peněz, utekl z domu a musela ho hledat policie s vrtulníkem," vysvětlil také.

Kolizní úředník může zařídit „vrácení" dítěte 

Jak ale bulvární periodikum dále popsalo, Dobešova o dvacet let mladší manželka celou anabázi s Davidem nepřiznala. Na dotaz Blesku dokonce reagovala rozčileně. „Vůbec o tom s vámi nebudu mluvit, je to soukromá věc a vám do toho nic není," odbyla jakékoliv otázky a navíc údajně pohrozila i žalobou.

Z vyjádření ministra Dobeše dále vyplývá, že se o chlapce staral už šest let v takzvané hostitelské péči a poslední rok jako pěstoun. Davida si brával domů ještě před tím, než se seznámil se svou ženou Lucií, která je jeho druhou životní partnerkou.

Blesk také v dalším z menších článků připomíná, jak to vypadá, když má nějaká rodina dítě v pěstounské rodině a má i takzvaného kolizního opatrovníka. „To je odborník z úřadu sociálně-právní ochrany dítěte," vysvětlil pro deník ředitel Dětského domova ve Strančicích u Prahy Pavel Biskup. Úředník sleduje, jak dítě u pěstounů prospívá a pokud zjistí problémy, může dítě z rodiny odejmout.

„A naopak, pěstouni se na něj mohou kdykoli obrátit s tím, že nemohou v pěstounské péči pokračovat. Může jít o důvody zdravotní, ekonomické nebo jiné," dodal Biskup s tím, že je pak možnost dítě vrátit do ústavu. Poté si ho může vyhlédnout další rodina a vzít si ho znovu do pěstounské péče.

Hvížďala: Poměry v bulváru se přitvrzují

Je ale vhodné, že nyní bulvár tak citlivou věc ohledně pěstounství Dobeše vytáhnul? Může to vůbec česká veřejnost pochopit?

„Těžko na tu otázku odpovědět. Ukazuje to ale na jedno, a to zvláště ve světle skandálu nedělníku News of the World ve Velké Británii. Jde o to, že se poměry v médiích přitvrzují, že se prolamují i etické bariéry," odvětil na to ParlamentnímListům.cz mediální analytik Karel Hvížďala.

„Na druhou stranu je ale možné tu situaci vidět i zvnějšku. Že pan ministr Dobeš chtěl nějakému dítěti pomoci, udělal pro něj všechno a v jednu chvíli se prostě ukázalo, že to dítě je nezvladatelné. Ten případ navrácení dětí do ústavů ale přitom není nijak výjimečný. Ty děti, které tam jsou odkládány, jsou totiž skutečně většinou ze složitých poměrů," zmínil dále Hvížďala.

Dodal, že zmiňovaný článek nečetl, a tak ani neví, jak bulvár o Dobešovi psal, jestli je článek vůči němu útočný. „Přívětivější stránku není ale bulvár všeobecně schopen o někom podat," doplnil.

„Co k té situaci říci, je to holý fakt. Davidovi bylo šestnáct let a rok u nás žil v pěstounské péči. Před tím jsem jej měl v hostitelské péči. To znamená, že u nás byl vždy na Vánoce, na prázdniny a jednou měsíčně na víkend. Nedávno vzal doma poměrně velkou částku a utekl z domova. Je polorom a silně jej přitahovala romská subkultura, mezi Romy měl značné kontakty. Vím od jeho dětské lékařky, že mu jistí kamarádíčci říkali, že se nemá učit, že to nepotřebuje, když má tátu ministra," sdělil ParlamentnímListům.cz k informacím Blesku Dobeš.

Podrobněji:
Pěstoun Dobeš o svěřenci: Táhlo ho to k romské subkultuře. A kradl

Vodičková: David se může po čase do rodiny vrátit

Předsedkyně Fondu ohrožených dětí a zakladatelka unikátního projektu Klokánek Marie Vodičková pak pro ParlamentníListy.cz zmínila, že se stává častěji, že takzvaně „ústavní" děti jejich pěstounská rodina vrátí zpět do ústavu.

„Přesnou statistiku ale mají na ministerstvu práce a sociálních věcí. Pokud vím, tak je to zhruba dvacet procent dětí v pěstounské péči a osvojení, které končí tím, že se vrací zpátky," řekla ParlamentnímListům.cz Vodičková.

„V těch prvních měsících osvojitelé nebo pěstouni mají často pocit, že dítě nesplňuje jejich představy. Uvědomí si také například, že by jej neměli rádi. Zvláště ale kolem jejich puberty může vzniknout velká krize, jako v případě toho Davida," zmínila dále Vodičková.

Podle ní ale může v případě nezvladatelnosti dítěte o ústavní výchovu požádat i vlastní rodič. „V polovině případů je pak totiž naděje, že když pozná režim ústavní výchovy, tak se může do rodiny - a to i do té pěstounské - zase vrátit," vysvětlila. Rodina ale v takovém případě musí s ústavem spolupracovat. Jestli to tak bude i v případě Davida, tak to podle Vodičkové nyní říci nelze. „Předpokládala bych, že by se chlapec vrátit do rodiny měl a mohl, ale bude to muset rodina Dobešových chtít sama," sdělila.

Podle jejího soudu ale Davidovi a potažmo i Dobešům může ublížit, to, že to nyní „rozmazává" bulvár. „Myslím, že to v tomto případě moc vhodné není," uzavřela Vodičková.

Dobeš popírá, že by psal školní práci své podřízené
Ministr Dobeš se zapletl. S odměnou pro šéfku svého sekretariátu
Dobře placený úředník nakope kmotrům zadek, hájí Bárta Dobeše

Měl problémy s fotografiemi za 70 tisíc

Připomeňme, že vlnu kritiky letos v únoru u Dobeše sklidilo pořízení reprezentačních fotografií  jeho rodiny, které resort přišlo na 70 tisíc korun. Dobeš ale tehdy řekl, že takovou cenu považuje vzhledem ke jménu známého fotografa za standardní.

Dobeš měl v té době také problémy s šéfkou svého kabinetu Janou Machálkovou. Ta po měsíci práce na ministerstvu školství našla na své prosincové výplatní pásce údajně 145 tisíc korun. Dobeš pak musel přiznat, že se na ministerstvu rozdávaly až stotisícové odměny. Vysvětloval to tím, že propustil z resortu téměř dvacet procent lidí, a tak mu prý zbyly peníze na kvartální odměny, které dosahovaly až sto tisíc. Jestli je ale dostala jeho tehdejší poradkyně Machálková, prý neví. Výplaty nechal údajně na náměstcích.

Média ve stejné době vytvořila problém i z vysokoškolských studií Machálkové, když tvrdila, že ministr za svou podřízenou částečně psal seminární práci. Dobeš to pak vysvětlil tím, že dokument pouze autorizoval a autorství Machálkové podle něj nezpochybnil ani vedoucí práce.

„Napsal jsem k tomu své připomínky, uložil a odeslal," vysvětlil Dobeš tehdy i to, jak se jeho jméno objevilo v digitální stopě dokumentu. Následně ukázal část své e-mailové komunikace s Machálkovou. Ta studuje na soukromé Univerzitě Jana Amose Komenského a práci psala o tom, jak ministr komunikuje s veřejností.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…