Hejtmanka Vaňhová je i asistentkou poslance. Je to nedůstojné, tvrdí Sobotka

08.07.2011 11:52

Český rozhlas rozebíral v jedné z reportáží případ hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové z ČSSD. Ta totiž pracuje na částečný úvazek pro svého spolustraníka Jaroslava Krákoru. Jako poslanecká asistenka. Vedení sociální demokracie ale prý její případ řešit nebude.

Hejtmanka Vaňhová je i asistentkou poslance. Je to nedůstojné, tvrdí Sobotka

Seznam jmen se jmény poslaneckých asistentů obsahuje překvapivě i jméno hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové. Ta je dokonce bývalou místopředsedkyní ČSSD, ale nyní dělá pěšáka pro chomutovského poslance Jaroslava Krákoru.

„Za tuto práci bere odměnu asi osm set korun měsíčně a má volnou kartičku pro vstup do parlamentu," uvedl k tomu Český rozhlas s tím, že podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky je to sice nedůstojné, ale po stranické linii to prý řešit nebude. Jde podle něj především o důstojnost a to je věcí každého z hejtmanů.

„Myslím si, že je to spíše nedůstojná pozice pro hejtmana, jestliže pro to, aby měl přístup do sněmovny, se musí zapisovat a evidovat jako poslanecký asistent. Čili z tohoto hlediska si myslím, že to skutečně není morální problém, ale spíš otázka důstojnosti," řekl k tomu pro rádio Sobotka.

„Hejtman jako asistent poslance? Z toho jsem úplně překvapený. To nevím, že by byl nějaký hejtman asistentem poslance," odvětil rozhlasu na dotaz ohledně Vaňhové šéf asociace hejtmanů a poslanec Michal Hašek.

Krákora: Jde jen o průkazku

Krákora angažmá hejtmanky vysvětluje tím, že jako hejtmanka přece Vaňhová nemůže čekat na vrátnici Poslanecké sněmovny, až ji někdo vyzvedne.

„Hlavní důvod je, a není to jen její případ, ale i dalších hejtmanů, aby nemusela stát a doprošovat se, když sem jde. Takže hlavní důvod je ten, aby měla průkazku do parlamentu. Ona za to má asi pět setin úvazek a bere za to asi 800 korun. Takže není to kvůli penězům, je to kvůli té vstupní kartě do parlamentu," uvedl Krákora.

Rozhlas nakonec připomíná, že ale role asistentky u Vaňhové není z těch nejnovějších zpráv, neboť se o této věci diskutovalo již před dvěma lety. „Jaroslav Krákora tehdy tvrdil, že jde o nedorozumění a že pro něj bude pracovat Vaňhové příbuzná. Hejtmanka ale pro poslance pracuje dál," uzavírá rozhlas.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

19:19 „Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

I přes těžkosti, které Felix Slováček prožívá ve své rodině, se pro řeporyjského starostu Pavla Novo…