Krušné časy žen. Narozené děti se do důchodu nezapočítají

08.07.2011 17:23

Věk odchodu do důchodu se posune až k sedmdesátce. Ministerstvo práce a sociálních věcí sice opakovaně tvrdí, že se prodlužuje doba dožití, ale sami demografové říkají, že kvalita života v penzi po reformě poklesne. Ukazuje se také, že ženy v budoucnu stráví v penzi mnohem méně času než dnes.

Krušné časy žen. Narozené děti se do důchodu nezapočítají

Díky důchodové reformě čekají české ženy krušné časy. Nejen, že se do penzijního věku přestanou započítávat narozené děti a věk odchodu do důchodu se u žen a mužů postupně sjednotí. Ženám se navíc dona dožití prodlužuje pomaleji než mužům, takže si času odpočinku užijí výrazně méně, než dnes. Informuje o tom server Hospodářských novin.

„Spodní hranice odhadu naděje dožití při dosažení důchodového věku se u žen zkrátí až o tři a půl roku. To je poměrně dost. Naděje dožití u nich totiž poslední čtvrtstoletí roste pomaleji než u mužů," řekl demograf z Přírodovědecké fakulty UK Kučera.

SLEDUJEME téma: Důchodová reforma

Táňa Švrčková z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí to nepopírá, ale připomíná, že navzdory těmto faktorům ženy prožijí v penzi více času než ženy.

Penzisté budou méně aktivní a nemocnější

Zmíněný fakt ovšem nepředstavuje jediný problém v připravovaných změnách penzí. Počítá se mimo jiné také s tím, že se prodlouží věk odchodu do důchodu a to až na sedmdesát let. Ministr práce a sociálních věcí (TOP09) sice tvrdí, že tento pozdní věk se týká teprve dnešních patnáctiletých, ale to nemění nic na tom, že je to oproti současnému stavu výrazná změna.

Související: A dost, Drábku. Úřady začnou lidem vysvětlovat důchody po svém

Je samozřejmě možné, že okolo roku 2060 budou poznatky o lidském zdraví a medicínská technika na takové úrovni, že se posun věkové hranice na penzistech výrazněji neprojeví, ale demograf Kučera upozorňuje, že aktivity penzistů poklesnou.

Dále čtěte: Důchody po reformě: Ministr Drábek si svůj spočítal. Teď vy

"Posunem hranice důchodového věku se do produktivní fáze života logicky převádějí z hlediska zdravotního stavu nejlepší léta seniorského života," upozornil Kučera.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…