Ministr Dobeš: Nedovedu si představit, že pro rozpočet zvedneme ruku

11.07.2011 10:12

Ministr školství Josef Dobeš řekl v rozhovoru pro časopis Týden, že si nedokáže představit, že by hlasoval on sám - stejně tak jako poslanci Věcí veřejných - pro rozpočet na příští rok. Pokud prý dostane skutečně pro svůj resort o devět miliard méně, tak se pokloní a svůj resort předá s tím, ať nějaký ředitel odboru ministra financí Kalouska řídí školství sám.

Ministr Dobeš: Nedovedu si představit, že pro rozpočet zvedneme ruku

Josef Dobeš je přesvědčen o tom, že v době letních prázdnin bude na politické scéně klid. „Očekávám horký podzim, kdy se bude ve vládě a ve sněmovně projednávat státní rozpočet. „Ten bude, myslím, velký problém," řekl k tomu Dobeš v rozhovoru pro Týden.

Své vyhlídky na další působení v kabinetu Petra Nečase vidí ale poněkud nejasně. Všechno prý bude záležet na tom, jaké poplynou peníze v příštím roce do jeho resortu.

„Pokud opravdu teď mám z rozpočtu dostat o devět miliard méně, tak jim poděkuju, tedy jim to předám a řeknu, ať nějaký ředitel odboru ministra financí Kalouska řídí školství sám. To jsem ale odbočil. Prostě návrat VV do komunálu nám může prospět," uvedl překvapivě.

Co se týče samotného rozpočtu, tak je přesvědčený o tom, že neprojde. „Nedovedu si představit, že by pro tento rozpočet zvedli ruku komunisté, sociální demokraté a Věci veřejné," zmínil k tomu.

On sám prý nebude pro tento rozpočet hlasovat nejen ve sněmovně, ale ani na vládě. „Polovinu úspor loni nesl Bárta s Johnem, a letos to má nést Dobeš? To ať si Kalousek řízne do svých ministrů," dodal v této věci.

Média o Dobešovi:

Schwarzenberga mám rád

Přestože ministr zahraničí Karel Schwarzenberg těžko najde pro Věci veřejné vlídné slovo, ministr školství ho ale prý má rád. Tvrdí, že přestože Schwarzenbergovy výroky jsou jadrné, bývají i humorné. Šéd diplomacie například tvrdí, že Věci veřejné říkají blbosti, donekonečna vydírají, v rozpočtu dělají bordel, a je mu prý jasné, že VV jde jen o prachy.

„Jeho výroky jsou zajímavé v tom, že jsou přímočaré, jadrné a navíc humorné. Ale když se to takhle zkoncentruje, tak to nemůžete takhle brát," tvrdí k osobě ministra zahraničí Dobeš s tím, že má rád například jeho výrok o tom, že je mu lépe v Americe, protože tady jsou všichni paka.

„Možná jsme naivní a jsme paka, na druhou stranu nejsme protřelí pragmatici, kterým by šlo o peníze. Jsme spíš naivní a máme tendenci hned v první chvíli říct, co chceme. Tím jsme bezbezbranní pro ty, kdo jsou v politice dvacet let a umějí to. Teď jsem ale rád, že přichází ještě nezkušenější, ještě naivnější ´pako´ v podobě Karolíny Peake," poznamenal ironicky.

Jinak ale o Karolíně Peake si myslí jen to nejlepší. „Po roce jsou Věci veřejné silnější v tom, že mají dalšího schopného a silného politika ve vládě," pronesl na konto nové ministryně Peake.

U Bárty to má otevřené: Neví, zda bude hlasovat o jeho vydání

Z rozhovoru pro Týden dále vyplynulo, že o kolegovi z VV Vítu Bártovi Dobeš smýšlí sice dobře, považuje jej v jistém smyslu za geniálního, ovšem zatím neví, jestli bude ve sněmovně hlasovat pro jeho vydání policii. I když si myslí, že v celém případu jde o plánovanou likvidaci Bárty.

„Já to mám otevřené, Čekám, jak se vyjádří imunitní výbor a jak se vyjádří Vít Bárta. Musím se přesvědčit, jestli to není účelová objednávka dostat ho z politiky. Byl jsem podávat vysvětlení na policii a řekl, že jsem dvakrát půjčoval Jaroslavu Škárkovi. V roce 2006 mi Škárka říkal, že mu Bárta půjčil na oblečení. A pak jsem někde zaslechl, jak říká, že si nikdy od nikoho nepůjčil. Tak ode mne si půjčil dvakrát," poznamenal k tomu Dobeš s tím, že ale žádný papír na to, že Škárkovi půjčil, nemá a to i když to jednou bylo 25 tisíc a jednou asi třicet tisíc korun. Ale vždy mu tuto sumu prý Škárka vrátil.

„Jaroslav Škárka měl velké finanční problémy kvůli bývalé ženě a kvůli nešťastnému nákupu bytu v Milovicích, kdy naletěl. Koupil byt, na který si vzal hypotéku, a pak si ho musel koupit ještě jednou," dodal Dobeš k tomu, odkud pramení problém Škárky.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…