Komunista Opálka na letadlo nepospíchal. Poslance Vilímce tak zklamal

13.07.2011 16:25

Komunistický poslanec Miroslav Opálka tak dlouho dnes odpoledne řečnil za sněmovním mikrofonem, až ho musel napomenout kolega z ODS Vladislav Vilímec. „Neletí vám už letadlo?“ pronesl totiž Vilímec k Opálkovi mimo mikrofon. Opálka totiž v tu chvíli řečnil už téměř hodinu. K penzijní reformě, kterou Poslanecká sněmovna probírá od rána. Opozice je totiž výrazně proti tomu, aby vláda prosadila vyvedení peněz do soukromých penzijních fondů.

Komunista Opálka na letadlo nepospíchal. Poslance Vilímce tak zklamal

Již od rána se poslanci špičkují v jednací síni dolní komory kvůli penzijní reformě. Dopoledne se do vlády naváželi postupně poslanci David Rath, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek.



„Poslouchal jsem tady ministra Kalouska a musím smeknout. Je to totiž prohnaný lišák, neboť jen tak dáme každý rok 20 miliard investičním fondům...Já bych řekl, že to je Kalouskův  penzijní fond šťastného stáří a abychom doufali, že je nikdo nestačí v příštích letech rozkrást," burácel za sněmovním pultem dopoledne Rath.

„Takový podvod jsme ještě nezažili. Kuponová privatizace je proti tomu jako dětské cvičení na spartakiádě. Pane Kalousku, já smekám, je to jako ve filmu Podraz," zakončil svou poněkud krátkou, ale výraznou řeč středočeský hejtman.

Za mikrofonem jej poté vystřídal šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj je tato reforma financována zvýšením daní a lidem nepřinese nic dobrého.

„Pokaždé, když Kalousek tady něco předkládá, tak to má vždy společný prvek a to, že na tom vydělá deset procent lidí v této zemi....Lidem s platy okolo dvaceti tisíc nic ale tato reforma nepřinese,  ovšem i tak tito lidé mají platit penze nejbohatším a to i když to oni vůbec nepotřebují," hřímal Sobotka za mikrofonem. 

Připomněl, že vláda chce kvůli penzím zvýšit DPH. „Vláda spouští nebezpečnou reformu, ale ona to reforma není ve skutečnosti, neboť neřeší ten problém a to, že populace stárne a že nevystačíme pouze s tím, že budeme prodlužovat věk odchodu do důchodu," řekl dále Sobotka.

Opálka odpoledne poslance uspal. Na malou ale naštěstí nemusel

Po polední přestávce pak nastoupil do boje proti penzijní reformě i komunista Miroslav Opálka „Vážené kolegyně, kolegové, vážení členové vlády, již nějaký čas koluje po internetu krátká pohádka pro děti o důchodové reformě. Dovolím si trošku parafrázovat: A pracovali a šetřili, a pracovali a šetřili, až umřeli," sliboval začátek jeho projevu to, že vystoupení bude vtipné. Řeč Opálky ale nakonec vtipná nebyla, byla pouze velmi dlouhá.

„Chci jenom upozornit, že máme spojenou rozpravu k bodu sedm, osm a devět, čili ke všem třem tiskům," poznamenal poté Opálka. A pak spustil. Naštěstí jej po tři čtvrtě hodině přerušily vtípky některých jeho kolegů.

„Slyším od kolegy Vilímce, jestli mi neletí letadlo," poznamenal například k jedné vtipné poznámce do bujarého smíchu poslanců překvapený Opálka. Tento komunista je totiž známý tím, že pravidelně do Prahy na jednání dolní komory létal z Ostravy. Letadlo mu ale plně proplácela kancelář sněmovny.

„Já budu souhlasit s tím, že nebudu pít, abych si nemusel odskočit a nemusel tak přerušit svou řeč," zmínil dále Opálka do tváří rozveseleným kolegům. „Na žádnou dovolenku asi dnes nepospícháte, tak si to alespoň chvíli užijte,"  dodal komunista již se smíchem na tváři.

ČSSD se s vládou nedohodla

Vládní reforma důchodů počítá s tím, že v druhém pilíři si lidé budou moci na individuální účty u soukromých penzijních společností od roku 2013 převádět ze státního průběžného systému tři procentní body ze sociálního pojištění. Podmínkou bude, že si k nim přidají ještě částku ve výši dvou procentních bodů ze svého.

Jednání vlády s opozicí:
Nečas a ČSSD se na reformách nedohodli. Vytvoří komisi

Právě ale kvůli penzijní reformě se dnes v poledne sešli zástupci vlády se sociálními demokraty. Jde o to, že ČSSD chtěla přesvědčit vládu, aby ustoupila od tohoto reformního plánu, který počítá s vyvedením části peněz do soukromých penzijních fondů. Premiér Petr Nečas ale zmínil, že se ministři s ČSSD na podobě důchodové reformy neshodla, a normy v parlamentu tak prý sociální demokraté nepodpoří.

S kabinetem se ale ČSSD dohodla alespoň na vytvoření společné expertní skupiny, která projedná tři okruhy možných změn ve vládním návrzích. Pokud se ČSSD po volbách ujme vlády, chce tuto část reformy korigovat či úplně zrušit, uvedl pak na brífinku šéfa oranžových Sobotka.

Poslanci si asi ve sněmovně opět ustelou. Budou moci  jednat do noci

Sněmovna bude moci dnes jednat až do pozdního večera. Odhlasovali si to krátce před 16.00 hodinou koaliční poslanci, opozice byla proti. "Noční" jednání Poslanecké sněmovny navrhly kluby ODS a TOP 09 a Starostů.

Dolní komora jedná na mimořádné schůzi už asi pět hodin o důchodové reformě. Na programu  je přitom řada dalších bodů. Například ještě první čtení předlohy, kterou vznikne Generální inspekce bezpečnostních sborů. Poslanci by měli také rozhodnout o reklamě ve veřejnoprávní České televizi. Celkem před sebou mají ještě sedm bodů. 
    

V úterý sněmovna podpořila v prvním čtení tři vládní zákony zdravotnické reformy a související novelu o zdravotním pojištění. Do výboru poslali zákonodárci také vládní návrh na změnu zákoníku práce.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…