Poc (ČSSD): Budou ohroženým druhem včely nebo i člověk?

31.07.2011 17:40

"Když vymřou včely, lidstvu budou zbývat jen čtyři roky života." Albert Einstein

Poc (ČSSD): Budou ohroženým druhem včely nebo i člověk?

Po celém světě se v posledních letech s různou intenzitou objevuje takzvaný syndrom zhroucení včelstev - Colony Collapse Disorder (CCD). Zatím se stále nedaří uspokojivě vysvětlit, proč k masivnímu úhynu včel dochází. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) proto již dlouho žádá mezinárodní společenství, aby věnovalo alarmujícímu úbytku opylujícího hmyzu včetně včel náležitou pozornost.

Také v mnoha regionech Evropy se stává úhyn včelstev stále větším problémem. Obvykle si neuvědomujeme, že až 84 % rostlinných druhů pěstovaných v Evropě, které představují 76 % produkce potravin, závisí na opylování včelami. Přínos opylovačů pro evropské zemědělství dosahuje podle Evropské komise každý rok 22 miliard EUR.

Komise proto v rámci své dlouhodobé strategie předložila Evropskému parlamentu a Radě sdělení o zdraví včel, na jehož základě připravuje Parlament iniciativní zprávu, která by měla nejen řešit problémy v oblasti včelařství, ale také reflektovat současnou situaci a aktuální vědecké závěry. Své stanovisko schválil 13. července i Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI). Stínový zpravodaj skupiny Evropských socialistů a demokratů europoslanec Pavel Poc k tomu poznamenává: "Zdravý rozum zde naštěstí zvítězil nad politikou a byla schválena dobrá zpráva, která reaguje na skutečné problémy."

K poškozování zdraví včelstev a úhynům přispívá mnoho faktorů. Mezi nimi jsou například parazité jako roztoč Varroa nebo houba rodu Nosema, některé virové choroby, poškození trávícího traktu pesticidy ze skupiny neonikotinoidů, ochuzení pestrosti zdrojů pylu v důsledku pěstování monokultur nebo také nedostatek vhodných léčiv či prostředí kontaminované přípravky na ochranu rostlin. Souhra těchto faktorů pak představuje zátěž, kterou již včelstvo nemusí vydržet.

Podle stínového zpravodaje Pavla Poce "Nejde pouze o přímé toxické působení látek. Včely jsou sociální hmyz a včelstvo je superorganismus, který může zničit i látka, která pro jednotlivou včelu v podstatě jedovatá není." RNDr. Poc prosadil v rámci zprávy mimo jiné návrh, aby byly při posuzování pesticidů zkoumány a posuzovány také nepřímé účinky pesticidů, projevující se například fatálními změnami chování.

Výbor ENVI dále požaduje zákaz některých pesticidů ohrožujících imunitní systém a trávicí trakt včel a také další výzkum vlivu pěstování geneticky modifikovaných plodin na zdraví včelstev. Vyzývá také Evropskou komisi  aby do nové společné zemědělská politiky zahrnula nutnou podporu včelařství a změnu některých dosavadních zemědělských praktik, které způsobují úbytek opylovačů. Europoslanec Poc dodává: "Někdy mě děsí, že kolegové v parlamentu dávají při svém rozhodování přednost okamžitému profitu některé zájmové skupiny před opatrností. Zpravodajka ze skupiny ECR dokonce odmítla hlasovat pro vlastní zprávu jen proto, že se do ní podařilo prosadit princip předběžné opatrnosti směrem ke geneticky modifikovaným plodinám."

Dále čtěte:
Poc (ČSSD): Začal tvrdý boj o platby zemědělcům
Poc (ČSSD): Zdraví má přednost před byznysem
Poc (ČSSD): Testy odolnosti proti útoku teroristů nebudou   ##PROFIL 1540##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavelpoc.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…