Nečas varuje ministry. Kdo nebude škrtat, ať podá demisi

16.07.2011 22:21

Nastává doba ostrých škrtů, zvyšování DPH a vlastního spoření na důchody. Minitři, kteří nesouhlasí s osekáním svých kapitol, mají podat demisi.

Nečas varuje ministry. Kdo nebude škrtat, ať podá demisi

Vláda chystá zvýšit sazbu DPH na 19 procent, jelikož nestačí pouze škrtat na výdajové straně rozpočtu. Premiér Petr Nečas (ODS) v rozhovoru pro MfD uvedl, že pokud se i nadále bude prohlubovat krize v zemích eurozóny, dovede si představit vedle výdajových úspor i razantnější opatření právě v podobě zvýšení nepřímých daní.

Psali jsme:
Nečas: DPH by se mohlo zvýšit na 19 procent
Opozice občanům: Vláda vás podvedla. Kalousek vám sebere víc peněz

Zvýšení DPH by však mělo trvat pouze dočasně, dokud nedojde ke konsolidaci veřejných financí. Nečas sice podle svých slov zastává jednotnou sazbu DPH na všechny komodity, sníženou sazbu si však dovede představit u léků, knih a tiskovin.

Premiér odůvodňoval zvýšení DPH zhoršující se ekonomickou situací Řecka a dalších problematických zemí v Evropě. Zvýšení DPH však především ospravedlňuje třemi vládními prioritami, jimiž jsou razantnější snížení deficitu na důchodovém účtu, rychlejší snížení deficitu státního rozpočtu a uplatnění rozpočtových priorit, které směřují k posílení konkurenceschopnosti ekonomiky (věda, výzkum, inovace, vzdělávání a rozvoj dopravní infrastrukury).

Nečas nabádá občana, aby příliš nespoléhal v přípravě na důchod pouze na stát a raději spořil i v nových penzijních fondech:"Proto mu stát dává část peněz, aby si s nimi sám operoval. A nebyl tak v důchodu závislý jen na rozhodování politiků".

Též oponoval výpočtům MfD, podle nichž se nové penzijní spoření vyplatí pouze lidem s příjmem přes 40 000 korun měsíčně tvrzením, že podle propočtů vlády bude výhodné i pro lidi a podprůměrným příjmem.

SLEDUJEME téma: vládní reformy
SLEDUJEME téma: DPH

Odpor Věcí veřejných a opozice

Chystané zvýšení daní naráží na odpor opozice i koaličních partnerů z Věcí veřejných. Premiér vyslal signál na posledním zasedání vlády k ministrům slovy, že "skončila doba tupých škrtů a nastává doba ostrých škrtů".

Opakuje jim, že legitimním způsobem, jak reagovat na rozpočet své kapitoly, je demise - "a současně jim říkám, že ve všech případech pak vyhovím". V oblasti školství, které vede ministr Josef Dobeš (VV), bude nutné sáhnout ke slučování škol i navzdory protestům rodičů. Premiér potvrdil, že bude nutné propouštět další učitele a úředníky.

Psali jsme:
Ministr Dobeš: Nedovedu si představit, že pro rozpočet zvedneme ruku

Vládní politika naráží na odpor představitelů ČSSD, která chce některé z Nečasových reforem po volbách zrušit. Nečas však o jejich slovech pochybuje: "Oni přes ústa práší a slibují všem všechno, ale dobře znají realitu."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…