Ministr Fuksa odstartoval u Moravce rýpnutím do véček

17.07.2011 12:26

Potraviny se nám zdraží, protože Věci veřejné odmítají úspory v resortech. Tímto odstartoval ministr zemědělství Ivan Fuksa nedělní debatu s Václavem Moravcem.

Ministr Fuksa odstartoval u Moravce rýpnutím do véček

"Rovnice má tři strany," řekl ministr zemědělství ODS Ivan Fuksa. "Zdražení potravin nás nemine, pokud nebudou schváleny razantní úspory v resortech," varoval v pořadu Otázky Václava Moravce Fuksa.

OBRAZEM Moravec o potravinách

Úspory naplánoval ministr financí Miroslav Kalousek zejména v resortu školství a dopravy. Obě ministerstva spravují ministři za Věci veřejné. Ty ale další úspory odmítají.

„To o čem není diskuze a ani bych jí nepřipustil je, že pro příští rok je nepřekročitelný schodek 105 miliard korun. Jasné je i to, že je třeba uspořit třicet miliard korun," řekl na dotaz ParlamentníchListů.cz strážce státní kasy Miroslav Kalousek.

Ten redakci zopakoval, že k plánovanému schodku 105 miliard pro rok 2012 může dojít jen třemi způsoby. "Buď se sníží vládní spotřeba, sociální dávky, nebo případně zvýší některé daně. Já jsem pro mix těchto opatření," doplnil Kalousek.

Psali jsme:
Kalousek je nekompromisní. Schodek 105 miliard. Bez diskuse
Podvedené VeVerky: Návrhy Kalouska jsou katastrofa. A bude hůř

Jestliže ovšem ministři Věcí veřejných nebudou v resortech šetřit, bude se muset zvyšovat DPH. Kalousek i premiér Petr Nečas se nechali slyšet, že by mohlo jít o zvýšení až na 19 procent.

SLEDUJEME TÉMA DPH
SLEDUJEME TÉMA  ROZPOČET

"Jedna ze stran koalice nepřipouští úspory v resortech, tak se musí šetřit jinde. Jenomže Věci veřejné nepřipouštějí úspory ani v daních a ani nikde jinde, tak to je rovnice, která nemá řešení," podotkl Fuksa.

Podle senátora za KDU-ČSL Petra Šilara by se vláda nejprve měla zabývat rezervami, které prý nejsou vyčerpány. Teprve potom situaci řešit zvyšováním daní.

Sledujeme pořady Václava Moravce

Foto: Martin Kovář

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …