Řidiči vyhodili dvě miliardy do kanálu. Lékárničky neumí používat

20.07.2011 21:17

Sedm milionů řidičů v lednu sahalo do svých kapes zbytečně. Za nové vybavení autolékárniček, tedy resuscitační masku i leták o poskytování první pomoci, dali řidiči více než dvě miliardy korun. Podle dopravního experta ale téměř zbytečně. Lékárničky totiž řidiči téměř nepoužívají. A bez kursů první pomoci jsou jim stejně k ničemu.

Řidiči vyhodili dvě miliardy do kanálu. Lékárničky neumí používat

Po sedmi měsících od zavedení této povinnosti ale mohou oba předměty vyhodit do koše. Změna vyhlášky totiž praví, že v autolékárničkách být nemusí.

Podle dopravního experta Pavla Skládaného z Centra dopravního výzkumu jsou ale diskuze ohledně složení autolékárniček vlastně nesmyslné.

Lékárničky jsou na nic?

"Devětadevadesát procent autolékárniček nikdy nebylo použito," uvedl pro ParlamentníListy.cz odborník. Mnohem klíčovější než ta nejlepší autolékárnička je totiž podle něho znalost první pomoci. "Ta je u české veřejnosti nevalná," dodal skepticky Skládaný.

Více o autolékárničkách ZDE

To, zda je součástí autolékárničky resuscitační maska nebo další předměty, podle něho bezpečnost ovlivní pouze minimálně.

Masky jako kontroverze

"Jeden ministr má nějaký názor, druhý zase onaký. Zavedení masek považuji za velmi kontroverzní, klíčová je první pomoc," dodal expert s tím, že pokud by se měl rozhodovat mezi upgradem autolékárniček a kursem první pomoci pro řidiče, jednoznačně by zvolil druhou možnost.

Používání resuscitačních masek, které byly nyní z povinné výbavy vyřazeny, považuje navíc Skládaný za obtížné. "Maska potřebuje průpravu, nácvik, to nemá v ČR skoro nikdo,"uzavřel s tím, že důraz je nutné klást výhradně na prevenci, tedy kurzy první pomoci.

Řebíček za lékárničky lobbuje

Exministr dopravy Aleš Řebíček soudí, že autolékárničky mají v době, kdy je dojezdová doba sanitek dvacet minut, velký význam.

"Za tu dobu může člověk bez pomoci dojít k vážné úhoně," uvedl pro ParlamentníListy.cz bývalý šéf resortu dopravy. "Jestli Vás v době mobilů mohou záchranáři na dálku snadno navigovat, co máte dělat, není důvod se této možnosti vzdávat," dodal pro redakci. Obsah lékárniček by se ale podle něho měl řídit právě tímto úhlem pohledu.

Huml: Blbé už od začátku

Také bývalý poslanec za VV a dopravní expert Stanislav Huml na lékarničkovou anabázi nahlíží z hlediska politika. "Celé to bylo blbě spuštěno už před volbami," komentoval situaci pro ParlamentníListy.cz. "Šlo o systémovou chybu mezi ministerstvy zdravotnictví a dopravy," dodal.

Sám by však povinné resuscitační masce dal zelenou. "Nejsem schopen posoudit, zda byla maska v pořádku ze zdravotnického hlediska, ale hygienicky se mi líbila. Například umělé dýchání se řadě lidí ´ekluje´, ale když by měli k dispozici masku, poskytli by ho," vysvětlil Huml.

Více čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…