Vodrážka pro rozhlas: Vydávání zbrojních průkazů by měla EU koordinovat

26.07.2011 15:03

Předseda sněmovního zahraničního výboru David Vodrážka (ODS) se v rozhovoru pro Rádio Česko zaměřil na myšlenku, jestli by měla Evropská unie zpřísnit pravidla pro vydávání zbrojních pasů a sladit jpodmínky jejich vydávání na celoevropské úrovni, tak jak o tom nyní hovoří belgický ministr zahraničí. A to v důsledku hrůzného činu Nora, který provedl bombový útok na vládní budovy v Oslu a zastřelil politicky angažované děti na ostrově Utoya. Norský šílený střelec Anders Breivik při dvou pátečních útocích v Oslu zabil totiž nejméně 76 lidí.

Vodrážka pro rozhlas: Vydávání zbrojních průkazů by měla EU koordinovat

„Jestli koordinovat vydávání zbrojních povolení průkazů a pasů v EU? Tohle by bylo jednou z věcí, která by byla smysluplná. To by bylo určitě minimálně z bezpečnostního hlediska prospěšné, i když vydávání pasů v Česku je poměrně přísné," řekl v rozhovoru pro Český rozhlas poslanec z ODS David Vodrážka.

Podle něj je nyní aktuální hovořit o koncepci české zahraniční politiky. Tu totiž minulou  středu schválil kabinet premiéra Petra Nečase na návrh ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Poměrně hodně je zde podle Vodážky "vypíchnuta" otázka terorismu. "Tomu je ale tak i všude jinde ve světě. Důležité však je, jak bude ta koncepce naplňována. Aby totiž neskončila v šuplíku a nevyvíjela se za deset let koncepce nová," zmínil k tomu Vodrážka.

SLEDUJEME téma Masakr v Norsku

„Koncepce, to je mechanismus, který se stále vyvíjí. Já jsem v ní nespokojen například s kybernetickou bezpečností. To, co tady hrozí opravdu reálně a hodně, je nabourání do počítačových sítí a podobně. To ale bylo před osmi, deseti lety nemyslitelné. Tato otázka mi v koncepci české zahraniční politiky chybí, je tam zcela na okraji," uvedl.

Rušení ambasád je nekoncepční

Vodrážkovi také vadí rušení diplomatických zastoupení a ambasád a potažmo s tím rozvázání smluv mezi ministerstvem průmyslu a obchodu. „Rušení jednotlivých ambasád zejména v oblasti Latinské Ameriky, nebo v Africe bylo zahraničním výborem kritizováno, neboť to je nekoncepční věc. Nezohledňoval se tam totiž zahraniční obchod," vysvětlil.

Česko by mělo podle něj prosazovat více ve světě své obchodní zájmy. V tomto duchu, tedy k ekonomice, či ekonomickým zájmům Česka se Vodrážka vyjádřil i v druhé části rozhovoru.

„Lobbing ohledně Temelína je významný. Já jsem ale zastánce dostavby Temelína, i když Německo se nyní odklání od jádra. Myslím si ale, že by se Německo mělo brzy vyjádřit k tomu, jak tu jadernou energii nahradí. Myslet si, že to nahradí plynové elektrárny, tak to všechno jsou zdroje, které nejsou obnovitelné a hrát si na to, že to nahradíme jen biomasou a slunečními elektrárnami, tak to je liché," podotkl k problému energetické soběstačnosti zemí EU.

I z tohoto důvodu tak lze podle něj vysledovat příklon německé energetiky k Rusku - kvůli plynu. „Jak na té straně východní, tak západní by mělo hledat i Česko své partnery," dodal k tomu poslanec ODS.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…