Australská TV se dočkala. Klaus dvacet minut poučoval moderátora

28.07.2011 19:40

VIDEO UVNITŘ Po aféře s bezpečnostním rámem to zkraje týdne vypadalo, že z plánovaného rozhovoru s českým prezidentem Václavem Klausem pro australskou televizi ABC sejde. Interview ale v pondělí přece jen vzniklo. Po mírném úvodu se v něm Klaus dostal do svého živlu. Poučoval moderátora, kroutil očima a křečovitě se smál. Důvod? Jeho "oblíbená témata". Sjednocená Evropa a globální oteplování.

Australská TV se dočkala. Klaus dvacet minut poučoval moderátora

Prezident Václav Klaus se už poněkolikáté stal světovou celebritou. Poté, co se na jaře proslavil svou epizodou s krádeží chilského protokolárního pera, ze sebe koncem července udělal mediální hvězdu i díky extempore v Austrálii.

Čtěte také: Hrdinný Klaus: Vzepřel se kontrole, tleská mu i Špaček

Při své tamější návštěvě totiž odmítl projít bezpečnostním rámem při vstupu do parlamentní budovy, kde sídlí televize ABC, jíž měl poskytnout rozhovor. Ten nakonec přece jenom vznikl. Ve čtvrtek večer se s ním prostřednictvím obrazovek ČT24 mohli seznámit i čeští diváci.

Klaus byl divákům celého světa představen jako "skeptik", "euroskeptik", "ekonom" či "bývalý premiér a ministr financí ve své zemi". Rozhovor s moderátorem stanice ABC News zpočátku plynul velmi pokojně. Česká hlava státu se poměrně mírně  vyjadřovala k aktuálním tématům, jako jsou například důsledky norského masakru nebo multikulturalismus.

Emoce začaly být na Klausově tváři znatelné až ve chvíli, kdy přišla řeč na sjednocenou Evropu a krizi eurozóny. V momentě, kdy moderátor začal hovořit o možném rozpadu eurozóny, Klaus několikrát razantně zavrtěl hlavou a párkrát dokonce protočil panenky. Obě verbální gesta napovídající, co si o moderátorových slovech myslí, potvrdila záhy i jeho odpověď. "Rozpad Evropské unie? To není vůbec představitelné. A  rozpad eurozóny také ne," uvedl.



odkaz na záznam v původním znění, délka: 17minut, zdroj: ABC 


Shovívavě se na moderátora usmíval i ve chvíli, kdy se otázal na krizi v Řecku. Zajímalo ho totiž, zda již byla vyřešena. "Dozajista nebyla," culil se Klaus. "Když někam pošlete peníze, problém nevyřešíte. Jen řešení oddálíte," uvedl na adresu řecké ekonomické krize.

Skutečnou plejádu neverbálních výrazů ale Klaus předvedl až poté, co přišla řeč na jeho snad nejoblíbenější téma, tedy globální oteplování, jehož je dlouholetým a jedním z nejznámějších odpůrců.

Politici jedou vlakem. Nedojedou nikam

"Politici přijali myšlenku globálního oteplování proto, že nemají vlastní myšlenky, vlastní ideologii. Naskočí do rozjetého vlaku, ten vlak nikam nejede," uvedl na adresu globálního oteplování Klaus.

Rozohnilo ho zejména moderátorovo tvrzení, že někteří vědci uvádějí, že je tento jev způsoben lidmi. "Myslíte si, že tito lidé jsou arogantní?" otázal se lehce provokativní moderátor českého prezidenta.

A tím jej s nadsázkou, ale vlastně i bez ní téměř zdvihl ze židle. "V kanceláři mám stovky knih, téměř každý den se dostanu k nějaké další studii, která globální oteplování (více ZDE) vyvrací," poučil moderátora Klaus.

Skutečně do varu ale hlavu Česka dostalo až tvrzení, že těch, kteří v globální oteplování věří, může být až 90 nebo 95 procent. "Odkud ta čísla berete?" rozesmál se lehce povýšenecky Klaus. "Tohle právě říkají lidé, kteří si to myslí. Přitom existují petice, pod nimiž jsou podepsáni tisíce vědců, kteří mají jiný názor," smetl moderátorovo tvrzení ze stolu.

Debata o globálním oteplování jej ale viditelně bavila tolik, že mu vystačila na téměř celou druhou polovinu rozhovoru. Na témata jako chilské pero nebo australský rám tak - bohužel či možná bohudík - nedošlo.

Realizace rozhovoru byla přitom kvůli již zmíněné epizodě z počátku týdne ohrožena. Podle televize ABC totiž Klaus před realizací původního interview odmítl projít bezpečnostním rámem se slovy "tamtudy neprojdu" a posléze se vrátil do hotelu. Sám prezident ale ve svém vyjádření označil za důvod organizační chaos a dav stovky školáků, kteří měli absolvovat prohlídku před ním.

Klausovu australskou mediálně vděčnou epizodu komentoval v týdnu i mluvčí Hradu Radim Ochvat. Podle něho "je nemyslitelné, aby hlava státu procházela bezpečnostním rámem, a už vůbec ne, pokud jde o účast v televizním vystoupení".


Co ještě řekl Václav Klaus v rozhovoru pro ABC News

O masakru v Norsku:

"Já bych to nezobecňoval, ale to, co se tam stalo, je úplně mimo veškeré proporce. Jsem překvapen, že právě v tichém Norsku se objeví takovýhle šílenec a něco takového spáchá."

O multikulturalismu v Evropě:

"Přistěhovalectví je velký problém. Umělá zbytečná imigrace, ne skutečná individuální imigrace, ale kolektivistická imigrace vychází ze špatné sociální politiky."

O možnosti změnit názor na globální oteplování

"Opírat zásadní rozhodnutí lidstva na diskutabilních vědeckých výsledcích je pro mě nepředstavitelná arogance srovnatelná s arogancí spojenou se socialismem mezi vědci."

O svých údajných "určitých zájmech" v energetice:

"Padají různá obvinění, ale tohle je úplný nesmysl, nikdy jsem to neslyšel, to je ta nejlacinější kritika."

O dani z uhlíku:

"Je nesmysl bojovat proti dani z uhlíku, bojovat s neexistujícícm problémem je hloupost tak jako tak."


Čtěte více:

Fotokoláže: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …