Hrdinný Klaus. Vzepřel se kontrole, tleská mu i Havlův Špaček

27.07.2011 11:03

Českému prezidentovi se dostává z mnoha míst pochvaly za to, že odmítl projít bezpečnostním rámem před vstupem do australského parlamentu a raději zrušil domluvené televizní interview. Expert na etiketu Ladislav Špaček, někdejší spolupracovník Václava Havla, potvrzuje, že se Václav Klaus z hlediska diplomatického protokolu zachoval zcela správně. Prohlížet hlavy států je zcela nemístné.

Hrdinný Klaus. Vzepřel se kontrole, tleská mu i Havlův Špaček

Důstojnost sobě i své funkci zachoval český prezident Václav Klaus, když odmítl projít bezpečnostním rámem při vstupu do australského parlamentu v Cannbeře, kde měl poskytnout australské televizi ABC rozhovor. Člen ochranky odmítl udělat v případě české hlavy státu výjimku s poukazem, že se této kontrole podrobují všichni příchozí. V reakci na to Klaus odešel.

Bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla a odborník na etiketu Ladislav Špaček pokládá prezidentův postup za správný a logický. „Je naprosto nemístné prohlížet hlavy států, je to nedůstojné. Vůbec se nedivím, že se Klaus otočil a šel pryč. Nebude se tam s nějakým technikem dohadovat, jestli je terorista," uvedl Špaček pro iHNed.cz.

SLEDUJEME téma bezpečnostní rám

Australané nemají tušení, jak významný člověk přijel

O vinících tohoto nedorozumění má jasno. „Jsou to Australané, oni nemají tušení, jak významný člověk přijel. Tím méně technik. Je to člověk, který má svůj úkol a nepřemýšlí nad ničím jiným," dodal Špaček s tím, že došlo i ke špatné komunikaci a technik nedostal potřebné pokyny. Vždyť prezident Klaus navštívil již mnoho parlamentů a senátů a nikde rámem procházet nemusel.

„Hlavy států na oficiálních návštěvách zřejmě nemusí procházet bezpečnostní kontrolou. Ale lidé na soukromých přednáškách ano," napsal na své stránce na Twitteru moderátor televize ABC Chris Uhlmann, který tak přišel o možnost blýsknout se rozhovorem s českým prezidentem. Tím, že Klaus podnikl cestu do Austrálie jako soukromá osoba, tak počínání druhé strany poněkud zkomplikoval, protože protokol je podle diplomatických zdrojů v takových případech nejasný.

Prince Williama by přes rám určitě nenutili

Jasno má ale ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt. „Hlava státu je vždycky hlava státu. Ať vyjede kamkoli, ať je tam za jakýchkoli podmínek, tak zůstává hlavou státu," vysvětlil Forejt pro lidovky.cz. Své tvrzení opírá i o to, že prezident má na své cestě důstojníka ochrany, kterého mu poskytla australská vláda. Takže je podle něj chráněnou osobou a chráněná osoba je chráněna vždycky.

„Přiznám se, že jsem se s něčím podobným nesetkal nikde na světě. Nevím, jak postupovali Australani při letošní návštěvě prince Williama. Pochybuji, že by jeho podrobovali nějakým bezpečnostním nebo policejním kontrolám na letištích a podobně," podotkl Forejt, i když chápe, že v Austrálii žádná fixní pravidla ohledně toho nejsou.

Pro Klause to je publicita, a tu on má rád

„Incident v Austrálii považuji za projev neúcty vůči naší hlavě státu a za porušení obvyklých protokolárních zvyklostí," uvedla pro MF Dnes Štěpánka Nezmarová, která pracuje už více než deset let v nejrůznějších protokolech. „Kdyby musel prezident procházet bezpečnostním rámem, bylo by to úplně obráceně, než to má být," přidal se šéf Útvaru pro ochranu prezidenta ČR Jiří Sklenka.

Podle mediálního odborníka Jiřího Mikeše se nestalo nic, co by mělo českou hlavu státu v očích světa nějak poškodit. „Bylo to ovlivněno i tím, že je v Austrálii na pozvání jako soukromá osoba, jinak by se to určitě nestalo. Ale nic strašného v tom nevidím. A ani pro prezidenta. Pro něj to je jen další publicita, a tu on má rád," říká pro ParlamentníListy.cz Mikeš.

Státníci přes rentgen nemusejí, turisté ano

Komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo zase poukazuje na fakt, že čím méně přichází během Klausova druhého funkčního období pozvánek na oficiální návštěvy, o to víc putuje kolem světa se svým přednáškovým programem. Zmiňuje i horentní částky, jaké se v Sydney za večeři s ním platily. „Světoví státníci skutečně do parlamentů přes rentgen chodit nemusejí. Turisté se tomu ale nevyhnou nikde na světě," rýpl si Šídlo.

Deník MF Dnes v ilustraci k článku o prezidentově příhodě v australském parlamentu uveřejnil fotografii z května roku 2004, na níž Václav Klaus prochází bezpečnostním rámem čerstvě otevřené Sazka Areny v pražských Vysočanech. Zároveň si všímá poklesu prezidentovy popularity, která ještě v únoru 2009 dosahovala 70 procent, zatímco letos v dubnu po jeho návštěvě Chile poklesla na 47 procent.

Australský rám připomněl chilské pero

Video, na němž si Václav Klaus během návštěvy Chile dává do kapsy protokolární pero, viděl celý svět. Server televize ABC, která nyní přišla o rozhovor s českým prezidentem, k tomu v narážce na chilský incident s perem štiplavě poznamenává, že si tak český prezident nemohl odnést z budovy australského parlamentu další suvenýr. Jiná tamní média si všímají pouze toho, že Klaus naštvaně odešel poté, co televizní producentka neobměkčila pracovníka ochranky, pro něhož ani přítomnost hlavy českého státu nebyla důvodem, aby přestal striktně plnit své povinnosti.

K věci:

Klaus odmítl projít bezpečnostním rámem. Žádné interview nebude 

Australští politici Klause vidět nechtějí. On tam vysvětluje oteplování 

Klaus z Austrálie: Na jednu dámu jsem tak zapůsobil, že je kvůli mně v politice 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…