EU vydala novou směrnici. Z léků se pak často raději staly potraviny

31.07.2011 7:50

Evropská unie sjednotila povinné údaje na léčivých bylinkových čajích. Výrobci tak museli v říjnu zboží přeregistrovat. Změna je stála až desítky tisíc korun. Z některých výrobků se staly doplňky stravy a některé zcela zanikly.

EU vydala novou směrnici. Z léků se pak často raději staly potraviny

„Šlo především o sjednocení předpisů a norem týkajících se tradičních rostlinných léčivých přípravků v rámci celé EU, které přineslo jednotné požadavky na kvalitu, jakost a bezpečnost těchto přípravků," uvedla pro iDNES.cz Lucie Šustková ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv a vyvrátila spekulace o tom, že by EU chtěla prodej bylin zcela zakázat.

„Pokud se jedná o prodej sušených rostlin, bylin a čajů nejen v kamenných obchůdcích, ale obecně volného prodeje, toto v podstatě nemá žádný dopad, protože skutečně většina těchto výrobků byla na trh uvedena jako doplňky stravy," potvrdil mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Mátový čaj jednou jako lék, jednou jako potravina

Na výrobce léčiv jsou kladeny daleko větší nároky než na výrobce potravin. Stalo se tedy, že někteří podnikatelé přeregistrovali své produkty jako doplněk stravy. To může být pro zákazníka často velmi matoucí. „Na jednom a témže druhu čaje, například mátového, má jednou uvedeny pouze pozitivní účinky a podruhé, v souladu s požadavky na rozsah příbalové informace, se dozvídá o nežádoucích účincích, interakcích a podobně," vysvětlila farmaceutická ředitelka Megafytu Dagmar Nová.


Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…